poniedziałek, 2 listopada 2015

Gęś faszerowana ziemniakami

Wielkimi krokami zbliża się 11 listopada co, mam nadzieję, oznacza na stole gęsinę. Ten przepis czekał na publikację rok. Nie zdążyłam go wtedy  wstawić, robię to teraz, z nadzieją że wykorzystacie pomysł. Tak przygotowana gęś jest pyszna, ziemniaki pieką się w gęsim tłuszczu, smaczniej być nie może. Wystarczy dorobić surówkę z kapusty i świąteczny obiad gotowy! Upieczenie takiego ptaszyska zajmie nam ok 4 godzin, więc warto wszystko dobrze zaplanować. Może nie jest to najbardziej fotogeniczna potrawa, ale uwierzcie mi - jest pyszna! A gęsia skórka dzięki powolnemu pieczeniu robi się cienka jak pergamin i chrupiąca! Polecam!

A tutaj inne smakołyki z gęsi:
Gęsie nogi pieczone z ziemniakami
Gęsie nogi faszerowane
Gęsie szyjki faszerowane
Czulent
Pierś gęsia pieczona II - z imbirem 
Pierś gęsia pieczona w majeranku
Pierś gęsia pieczona na jabłkach
Gęsie szyjki faszerowane pieczone
Gęś pieczona z jabłkami
Pâté (pasta ) z wątróbki gęsiej 
Pasztet z gęsich wątróbek z żurawiną




składniki
4500  - 5000 g gęś  - świeża lub mrożona 
2 jabłka np Szare Renety 
ok 600 g drobnych ziemniaków
majeranek (ilość wg uznania)
główka czosnku
sól, pieprz

przygotowanie
Jeżeli mamy gęś mrożoną, trzeba ją odpowiednio wcześnie wyjąć z zamrażalnika,  i najlepiej rozmrażać w lodówce - może to zająć 2 dni. Gęś umyć i dobrze osuszyć. Usunąć tłuszcz od strony kupra - nie wyrzucać, przetopić na smalec. Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Czosnek posiekać, wymieszać z majerankiem i ziemniakami.
Gęś nasmarować pieprzem i solą na zewnątrz i wewnątrz. Do środka włożyć ziemniaki wymieszane z  czosnkiem i majerankiem, rozsmarować równomiernie po wnętrzu - ile się zmieści, bez upychania. Gęsi nie posypujemy z wierzchu ziołami, bo mogłyby się przypalić. Pozaszywać lub pospinać otwory. Związać nogi i skrzydła (tak jak na zdjęciach). Tak przygotowaną gęś można wstawić na noc do lodówki, a przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej.  Gęś ułożyć w naczyniu piersiami do dołu, przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do  180 st C piec przez 1,5 h bez otwierania piekarnika. Po tym czasie odlać dużą część wytopionego tłuszczu. Zmniejszyć temperaturę do 160 st piec przez ok 30 min.  Odkryć, włączyć dopiekanie od góry i przypiec skórkę na plecach przez 10 min. Przewrócić gęś na plecy - piersiami do góry i już bez przykrycia piec przez kolejne 2  h. Ostatnie parę minut, o ile trzeba możemy włączyć funkcję dopiekania od góry. Godzinę przed końcem pieczenia możemy dorzucić do naczynia z gęsią pokrojone w ćwiartki jabłko. W trakcie pieczenia gęś podlewać co jakiś czas albo wytopionym tłuszczem albo wodą. Podawać z kapustą kiszoną i żurawiną i z tym co zostało na dnie gęsiarki czyli tłuszczem z sosem i jabłkami. Smacznego!
Uwagi: Upieczone kości i wszelkie skrawki zostawić, ugotujemy na nich rosół.









6 komentarzy:

  1. Fajnie że przypominasz o 11 listopada. Może w tym roku zdążę z gęsiną:)

    OdpowiedzUsuń
  2. 5 godzin pieczona, wyszła bardzo dobra. Zapomniałem o jabłkach, a szkoda. Ziemniaczki też OK. Dziekuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dziękuj :) jabłka można tez na gęsi tłuszcz na patelnię i też pyszne. Dobrze że się udała

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam