Pierś gęsia pieczona II

Gęsie piersi upieczone do jedzenia na zimno. Można jeść oczywiście ciepłe, ale zimne, cienko pokrojone są pyszne. Przepis ze strony Ugotuj to




składniki
podwójna pierś z gęsi 
tymianek
3 łyżeczki startego imbiru
5 - 6 ząbków czosnku - startych
sok wyciśnięty z limonki
sól, pieprz

przygotowanie
Piersi umyć i osuszyć. Skórę ponacinać w kratkę, bez przecinania mięsa. Czosnek  i imbir zetrzeć na tarce.  Mięso natrzeć solą, pieprzem, tymiankiem czosnkiem i imbirem. Polać sokiem z limonki, włożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 90 minut. Mięso wyjąć i obsmażyć na patelni na małym ogniu, aż się zrumieni, zaczynając od strony skóry, by wytopić jak najwięcej tłuszczu ( docisnęłam żeliwną patelnią ). Przełożyć piersi do naczynia żaroodpornego, dodać wytopiony tłuszcz i wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 st. C. Piec ok. 1,5 godz. Temperatura wewnątrz mięsa powinna osiągnąć 78 - 80 st C.  Wyjąć, odczekać 2 min i pokroić mięso w plastry.
Uwagi: Przez pierwsze 40 minut piekłam w brytfance przykrytej folią aluminiową.  







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary