niedziela, 17 listopada 2013

Gęsie szyjki faszerowane

Smaczne! Farsz jest wynikiem porad znajomych, przepisów w internecie i mojej miłości do czosnku. 
Podobno, tak mówi moja koleżanka Ewa, bardzo dobry jest farsz z dodatkiem rodzynek, ale to następnym razem. 





składniki (6 porcji)
6 skór z  gęsich szyjek (kupiłam na rynku)
500 g mielonej wieprzowiny
80 g tartej bułki namoczonej w mleku ( może być oczywiście czerstwa bułka, namoczona i przemielona) 
6 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę 
duży pęczek pietruszki posiekany
2 jajka
majeranek
sól, dużo pieprzu


przygotowanie
wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać. Aby sprawdzić czy farsz jest dobrze doprawiony, najlepiej zrobić mały placuszek i usmażyć na patelni. Farszem napełnić szyje, zaszyć z dwóch stron, włożyć do dużego rondla i zalać posoloną, wrzącą, wodą, gotować na małym ogniu ok 50 minut. Można też nafaszerowane szyje gotować przez ok 20 min, a następnie wstawić na blaszce posmarowanej gęsim smalcem do piekarnika (180 st C) i piec ok godziny, przewracając od czasu do czasu i polewając wodą z gotowania. Drugiej metody jeszcze nie sprawdziłam. Przed podaniem  odsmażyć na gęsim smalcu,pokrojone w plastry lub w całości. Podawać z ziemniakami i np surówką z kiszonej kapusty.











2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam