Gęsie szyjki faszerowane, pieczone

Robiłam już kiedyś faszerowane szyjki. Tym razem postanowiłam zrobić farsze -  jeden na bazie mięsa wieprzowego, drugi drobiowego - z dodatkiem wątróbki. Oba wyszły świetnie. Farsz wieprzowy jest delikatniejszy, drobiowy wyszedł całkiem ostry. Szyjki były najpierw gotowane a następnie  pieczone. Są świetne zaraz po upieczeniu, bardzo smaczne na zimno, pokrojone w cienkie plastry, i pyszne na drugi dzień, odsmażone w plastrach na gęsim tłuszczu. Polecam!

A ponieważ czas gęsiny właśnie nadszedł, warto też zajrzeć do pozostałych gęsich przepisów:
Gęsie nogi pieczone z ziemniakami
Gęsie szyjki faszerowane
Czulent
Pierś gęsia pieczona II - z imbirem 
Pierś gęsia pieczona w majeranku
Pierś gęsia pieczona na jabłkach




składniki (7 - 8 szyjek)
7 - 8 skór z  gęsich szyjek (kupiłam na rynku)
farsz wieprzowy 
300 g mielonej wieprzowiny
110 g wątróbki drobiowej
ok 40 g tartej bułki namoczonej w mleku (może być czerstwa bułka, namoczona i przemielona) 
4 ząbki czosnku, posiekane
1 cebula,posiekana
1/2 pęczka pietruszki posiekany
1 jajko
majeranek
sól, dużo pieprzu
1 łyżka gęsiego smalcu
farsz drobiowy
300 g mielonego mięsa drobiowego ( u mnie mięso z uda kurczaka)
110 g wątróbki drobiowej
ok 40 g tartej bułki namoczonej w mleku ( może być czerstwa bułka, namoczona i przemielona) 
4 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę 
1 cebula
1/2 pęczka pietruszki posiekany
1 jajko
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka ostrej papryki w płatkach
sól, dużo pieprzu
1 łyżka gęsiego smalcu


przygotowanie
Wątróbkę włożyć do gotującej wody, gaz wyłączyć a wątróbkę parzyć przez ok 15 minut. Cebulę obsmażyć na gęsim tłuszczu. Zmielić mięsa i wątróbkę z cebulą. Wątróbkę podzielić na 2 części.
W oddzielnych miskach wymieszać  składniki farszów. Aby sprawdzić czy farsz jest dobrze doprawiony, najlepiej zrobić mały placuszek i usmażyć na patelni. Farszem napełnić szyje, zaszyć z dwóch stron, włożyć do dużego rondla i zalać posoloną, wrzącą, wodą, gotować na małym ogniu ok 20 minut.  Następnie szyje ułożyć w  brytfance lub blaszce wyłożonej folią aluminiową i posmarowanej gęsim smalcem , wstawić do piekarnika (180 st C grzanie góra - dół) i piec ok godziny, przewracając od czasu do czasu i polewając wodą z gotowania. Skórka po upieczeniu powinna być brązowa i chrupiąca. Możemy dodatkowo włączyć opiekanie górne. Podawać z ziemniakami i np surówką z kiszonej kapusty.Smacznego!








4 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam tej potrawy, wygląda bardzo zachęcająco ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłaś po prostu legendarne gęsi pipek w wersji kresowej i to "na bogato". niektórzy toczą spory czy pipek czy pipkes; żołądki czy szyjki. tak czy siak jest to przepyszne a zaproszeni do stołu mają ubaw.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nazwa faktycznie używana raz dla szyjek raz dla żołądków, to coby sporów nie było pozostaje przy szyjach faszerownych :) A jest pyszne!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary