czwartek, 2 kwietnia 2015

Gęsie nogi faszerowane

Świetne jako danie obiadowe, ale też znakomite jako wędlina, na zimno. Zamroziłam nogi jakiś czas temu, przed zamrożeniem wyluzowałam, więc kiedy przyszedł czas szykowania, pracy nie było dużo. Wystarczyło przygotować farsz, załadować nogi,  zaszyć i upiec. Podawać np z kluskami śląskimi lub pieczonymi ziemniakami. Bardzo polecam !



składniki
2 gęsie nogi
farsz wieprzowy 
240 g mielonej wieprzowiny
90 g wątróbki gęsiej
2 łyżki  tartej bułki namoczonej w mleku (może być czerstwa bułka, namoczona i przemielona) 
2 ząbki czosnku, posiekane
1/2 pęczka pietruszki posiekany
1 jajko
sól, dużo pieprzu

przygotowanie Nogi wyluzować ( pozbawić kości), pozostawiając kawałek kostki na końcu nogi. Składniki farszu wymieszać, podzielić na dwie części, każdą z nich włożyć w miejsce po kościach. Skórę nóg zeszyć nicią kuchenną. 
Piekarnik nagrzać do 180 st C. Nogi posolić i popieprzyć  obsmażyć na patelni na złoty kolor, można nakłuć  igłą aby łatwiej wytapiał się tłuszcz. Przełożyć do naczynia w którym będziemy piekli. Przykryć folią lub przykrywką. Wstawić do piekarnika, piec 1 godzinę od przykryciem, następnie folię usunąć i piec jeszcze 1,5 godziny, tym razem   odwracając nogi co  1/2 h. Smacznego!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam