piątek, 7 lutego 2014

Gęsie piersi pieczone na jabłkach



Pyszny przepis na gęsie piersi znaleziony tutaj. Piersi wyszły soczyste, mimo, iż z braku czasu pominęłam moczenie w solance ( piersi z gęsi umyć i moczyć całą noc w wodzie z solą - na 5 litrów wody  2 łyżki soli).  Piersi były z kością, odcięłam ją ( nie wiem czy słusznie ) ale piekłam razem z mięsem - służyła jako dodatkowa podstawa pod piersi, dzięki czemu nie były one zanurzone w tłuszczu. Jabłka pieczone w gęsim tłuszczu z dodatkiem majeranku są rewelacyjne. Zamrożona po upieczeniu kość poczeka na przerobienie na bulion.






składniki
podwójna pierś z gęsi 
4-5 łyżek majeranku,
ok 1/2 kg jabłek winnych,
5 - 6 ząbków czosnku
Sól, pieprz

przygotowanie
Piersi umyć i osuszyć. Skórę ponacinać w kratkę, bez przecinania mięsa. Czosnek wycisnąć przez praskę.Przyprawy (majeranek, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek ) wymieszać  i dokładnie natrzeć nimi mięso.  Tak przyprawione mięso wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Jabłka umyć, pokroić na  ćwiartki i wymieszać z   majerankiem, solą i pieprzem. Owoce położyć  na spodzie  brytfanny, na nich ułożyć mięso,  przykryć folią lub pokrywką i piec około 1 godz. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze około 1,5- 2  godz. W trakcie pieczenia  podlewać mięso sosem z pieczenia. Na pół godziny  przed końcem pieczenia nastawić  funkcję grill, a brytfankę odkryć.Tak upieczoną  gęś możemy podać z podpieczonymi ziemniakami. Smacznego!






4 komentarze:

  1. Gęś smakuje rewelacyjnie!!! Próbowałam i z czystym sercem mogę polecić ten przepis. Mięso pyszne rozpływa się w ustach. Jabłka z pod gęsi również smakuję rewelacyjnie. Dziękuję za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz. Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam