wtorek, 20 grudnia 2016

Śledzie w czosnkowym sosie

Śledzie w mocno czosnkowym sosie. Nie muszą długo się przegryzać, wystarczy noc. Nie robiłam dużej porcji, dwa filety wystarczają u nas dla 2 - 3 osób, ale ilość składników w przepisie, bez problemu można zwiększyć. Polecam, gdyż to dobry sposób na śledzie "w ostatniej chwili"


Inspiracja "Śledzie"  - Małgorzata Caprari

Jeżeli lubicie śledzie, zajrzyjcie też do pozostałych, śledziowych przepisów:





składniki:ok 250 g filetów śledziowych (u mnie 2 filety) - użyłam filetów śledziowych a'la matias 
sos:
1/4 szklanki śmietany 18%
1/4 szklanki dobrego majonezu
2 spore ząbki czosnku ( po jednym na filet)
łyżka posiekanej zieleniny - natka pietruszki, szczypiorek, koperek
pieprz do smaku

przygotowanie:
Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek zetrzeć na tarce lub zmiażdżyć przy pomocy noża. W misce wymieszać śmietanę z majonezem i czosnkiem. Można doprawić do smaku pieprzem. Dodać posiekaną zieleninę, wymieszać. Dodać kawałki śledzia, przemieszać delikatnie, tak aby były całe otoczone sosem. Przykryć i odstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc, aby smaki dobrze się przegryzły. Smacznego!








4 komentarze:

  1. śledzie lubię, za czosnkiem nie przepadam za to za TAKĄ ceramiką... to wiesz sama, że w ogień pójdę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marianko! największa frajdę sprawiają mi własne talerze i michy - muszę się zastanowić co większą - żarcie czy jednak glina???? Próbuję pogodzić ;)

      Usuń
    2. ja myślę, ja wiem, że to idzie po prostu w parze :)
      Wesołych i rodzinnych Świat Beatko!

      Usuń
  2. Mam ochotę na te sledzie.A czy je się mi czy ? Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam