wtorek, 16 grudnia 2014

Rembertowskie śledzie majerankowe

Śledzie bardzo czosnkowe i bardzo majerankowe. I bardzo smaczne. 
inspiracja "Śledzie"  - Małgorzata Caprari




składniki
250 g filetów śledziowych - matiasów - używam śledzi w oleju
5 ząbków czosnku (dałam więcej)
1-2 łyżki suszonego lub świeżego majeranku
sok z cytryny
oliwa lub dobry olej



przygotowanie
Śledzie obficie skropić sokiem z cytryny odstawić na pół godziny, następnie  pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek pokroić na połówki. W słoiku układać warstwami porcję śledzia, przekładając czosnkiem i obficie posypując majerankiem.  Zalać oliwą, zamknąć słoik, odstawić do lodówki na co najmniej 48 godzin. Smacznego!









zBLOGowani.pl

10 komentarzy:

  1. Jaki prosty i smaczny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a przy tym bardzo aromatyczny - no chyba,że ktoś nie lubi czosnku :)

      Usuń
  2. robię bardzo podobnie - z tą różnicą że czosnek drobno siekam. Po kilku dniach nie jest on już taki "czosnkowy" i zjada się go razem ze śledziem. Tutaj moja wersja http://nietylkopasta.pl/sledz-w-czosnku-i-majeranku/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry pomysł :) Następnym razem posiekam

      Usuń
  3. jeśli głównym składnikiem śledzie w OLEJU, to co a dać "obfite skropienie cytryną"?? Takie śledzie intensywnie są nasączone olejem i sok z cytryny w żaden sposób nie wniknie w struktury mięsa śledzia. MA się to nijak.. Żenada

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani lub Panie Anonimowy. Może najpierw warto zrobić a potem pisać, że żenada. Mnie smakowało, a czy innym też? Rzecz gustu. Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Podobnie uważam jak "Anonim". Jesli śledzie mają przejść majerankiem czosnkiem itp to powinny być świeże surowe! Ewentualnie z solanki. W tym "przepisie" użyto już śledzi w oleju,które nim przesiąkły tygodniami.Innego smaku/zapachu już nie przyjmą :) To oczywiste. W tym "przepisie" smak majerankowo czosnkowy bedzie tylko w oleju :) Sorki, ale jak dla nas,to przepis mało ambitny i na odwal..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale za to jaki smaczny był ten olej! Myślę że dobre jest to co komuś smakuje, nic na siłę, nie namawiam do robienia. Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Witam. Po skropieniu sokiem z cytryny, po ok 30min. było pełno soku. Dodam że użyłam matiasów uprzednio wypłukanych odsączonych. Czy powstały ten sok odlać, czy do tego dorzucić ten majeranek czosnek olej?
    Krysia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przypominam sobie aby tyle soku powstało. Ale to pewnie od śledzi zależy.Ja bym sok odlała i zalała oliwą. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam