niedziela, 27 grudnia 2015

śledzie korzenne z pieprzem zielonym, kaparami i oliwkami

Jeszcze jedne smakowite śledzie. Lubię używać śledzi korzennych. Są dobre same w sobie, a doprawione są jeszcze lepsze. Można oczywiście wykorzystać tradycyjne śledzie solone, lekko je wymoczyć i dalej postępować zgodnie z przepisem. Ale te korzenne zaoszczędzą nam czasu i pracy. Polecam!



składniki (jeden słoik)
150 g filetów śledziowych - używam śledzi korzennych
1/2 średniej cebule
łyżeczka zielonego pieprzu

kilka kaparów (po 3 na warstwę)
gałązka rozmarynu

8 - 10 czarnych oliwek bez pestek
olej 3 ziarna (lub inny ulubiony)


przygotowanie
Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Oliwki pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę, oliwki, kapary, śledzie, układać w słoiku warstwami zaczynając od cebuli. Dodać gałązkę rozmarynu. Zalać olejem. Zamknąć słoik, wstrząsnąć i odstawić na co najmniej 24 godziny. Smacznego!








2 komentarze:

  1. Ewa. Śledzie zawsze dobre.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No może nie zawsze, ale te były niezłe :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam