niedziela, 20 grudnia 2015

Śledzie korzenne z suszonymi śliwkami

Bardzo pyszne korzenne śledzie, z dodatkiem suszonych śliwek.  Zalałam je olejem kujawskim 3 ziarna  - okazał się świetny. Śliwki dodają nieco słodyczy, ale nie można powiedzieć że śledzie są słodkie - są w sam raz. Bardzo lubię korzenne śledzie. Nie wymagają moczenia, są dobre same w sobie. A jeżeli podkręcimy je lekko dodatkami będą jeszcze smaczniejsze. Bardzo polecam!



składniki ( porcja na jeden słoiczek)
150 g filetów śledziowych ( 2 filety) - używam śledzi korzennych 
ok 6 suszonych śliwek (40 g)
1/2 średniej cebule
1 gałązka tymianku
olej kujawski 3 ziarna



przygotowanie
Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, śliwki w paski. Cebulę, śliwki, śledzie, układać w słoiku warstwami zaczynając od cebuli. Dodać gałązkę tymianku. Zalać olejem tak aby wszystko było przykryte. Zamknąć słoik, wstrząsnąć i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny. Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam