niedziela, 22 grudnia 2013

Śledzie z żurawiną

Na przepis natknęłam się na tej stronie. Żurawina była, tymianek był, a i czerwona cebula czekała na zagospodarowanie. I tak powstał słoik śledzi z żurawiną .



składniki
500 g filetów śledziowych - używam śledzi korzennych
garść suszonej żurawiny
2 średnie czerwone cebule
1 łyżka octu balsamicznego
1 gałązka tymianku
olej o neutralnym smaku


przygotowanie
śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Żurawinę zalać wrzątkiem i po paru minutach odcedzić. Cebulę pokroić w piórka. Cebulę, żurawinę, śledzie, układać w słoiku warstwami zaczynając od cebuli. Dodać gałązkę tymianku. Zalać olejem , dolać ocet balsamiczny. Zamknąć słoik, wstrząsnąć i odstawić na co najmniej 24 godziny. Smacznego!






2 komentarze:

  1. Wygląda wszystko apetycznie ....od dziś jestem stałym gościem tutaj!!!!Pozdrawiam !Krystynka :)
    ps Naprowadzila mnie na tego bloga Haneczka 63

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krystynko, bardzo mi miło, oby jak najwięcej dań z tutaj zamieszczonych przepisów smakowało. pozdrawiam serdeczie Ciebie i Haneczkę 63 :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam