wtorek, 6 października 2015

Sałatka z ośmiornicy i ziemniaków

Dwa lata temu, 6 października 2013r. opublikowałam swój pierwszy post.  Był to przepis na ośmiornicę. A właściwie dwa przepisy - ośmiornica duszona z porto i ośmiornica pieczona z ziemniakami. 
Nie bez powodu to ośmiornica znalazła się w pierwszym wpisie. Była przygotowywana przeze mnie tam gdzie  smakuje najlepiej, czyli w małej portugalskiej miejscowości, gdzieś daleko w Algarve. Był to mój ośmiorniczy debiut - wyszło pysznie.  
Na pomysł prowadzenia bloga wpadłam zaraz po powrocie z tych wspaniałych wakacji. I może dlatego w pierwszym wpisie koniecznie chciałam się moim wakacyjnym sukcesem podzielić :)
Ponieważ szczęśliwie, od paru miesięcy, w owadzim sklepie (tak, tak,  portugalskim)  stwory są w ciągłej sprzedaży, mogę je co trochę przerabiać i zajadać. 
Aby uczcić dwa lata blogowania, serwuję Wam pyszną sałatkę z gotowanej ośmiornicy i ziemniaków. Świetnie nadaje się na przystawkę. Podawać z białym pieczywem i kieliszkiem białego, wytrawnego wina. Smacznego!


A jeżeli lubicie stwora, zajrzyjcie do pozostałych przepisów:

Ośmiornica duszona w porto i pieczona z ziemniakami
Ośmiornica po galicyjsku
Ośmiornica duszona z batatami i pomidorami
Sałatka z małych ośmiorniczek
Ośmiornica marynowana w occie
Sałatka z marynowaną ośmiornicą




składniki (3 porcje)
1 ośmiornica (u mnie mrożona ok 1 kg)
cebula
2 liście laurowe

dodatki do sałatki

ok 200 g - 2-3 ugotowane ziemniaki, pokrojone w dużą kostkę
1-2 dymki ze szczypiorem,  pokrojone w  plasterki
łyżka posiekanej natki pietruszki

do doprawienia:

sok z 1/2 cytryny
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
płatki ostrej papryki
łyżeczka suszonego oregano

przygotowanie
Ośmiornicę, o ile kupiliście mrożoną,  rozmrozić, najlepiej przez noc, w lodówce. Rozmrożoną opłukać, oczyścić worek z niejadalnych części ( o ile nie został wcześniej oczyszczony).  Od spodu ośmiornicy zobaczymy czarny punkt - trzeba wycisnąć "dziób" który się tam znajduje. Napełnić duży garnek wodą i zagotować. Kiedy woda się zgotuje, zanurzyć ośmiornicę we wrzątku i natychmiast wyjąć. Powtórzyć jeszcze 2 razy, co spowoduje ,że ośmiornica skruszeje. Odlać większość wody , dodać cebulę i liść laurowy, gotować ośmiornicę do czasu aż będzie miękka, na małym gazie , garnek przykryty, ok 35-40 minut.

Po ugotowaniu ośmiornicę wyjąć z wody poczekać aż chwilę przestygnie. 
Ramiona ośmiornicy pokroić w krążki. Do miski włożyć pokrojone w kostkę ziemniaki, na nich kawałki ośmiornicy, szczypior, pietruszkę. Wszystko posolić solą morską, posypać płatkami papryki, pieprzem, oregano. Polać obficie oliwą i sokiem z cytryny ( do smaku) Wymieszać. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam