poniedziałek, 20 lipca 2015

Ośmiornica marynowana w occie

W ostatnich miesiącach, ku mojej wielkiej radości, nastał w owadzich sklepach czas ośmiornic. Nie są zbyt duże, takie ok 1 kg, ale można je  przerobić na wiele wspaniałych dań. Jednym z bardzo dobrych pomysłów na ośmiornicę jest jej zamarynowanie w occie. Taka ośmiornica jest wyrazista i znakomicie sprawdza się jako składnik sałatek lub kwaśna zakąska.  
Ośmiornica może być przechowywana nawet pół roku. Ja trzymałam słoik w lodówce, ośmiornica została zjedzona po czterech miesiącach. Była pyszna.

A tutaj inne pomysły na ośmiornicę
Ośmiornica duszona w porto i pieczona z ziemniakami
Ośmiornica po galicyjsku
Ośmiornica duszona z batatami i pomidorami
Sałatka z małych ośmiorniczek


Przepis znalazłam na blogu Gotowanie jest łatwe




składniki
1 ośmiornica ok 1 kg
listek laurowy
1-2 łyżeczki oregano
3 - 4 ząbki czosnku
sól
odrobina chili suszonej w płatkach
ocet jabłkowy
oliwa

przygotowanie
Ośmiornicę, o ile kupiliście mrożoną,  rozmrozić, najlepiej przez noc, w lodówce. Rozmrożoną opłukać, oczyścić worek z niejadalnych części ( o ile nie został wcześniej oczyszczony).  Od spodu ośmiornicy zobaczymy czarny punkt - trzeba wycisnąć "dziób" który się tam znajduje. Napełnić duży garnek wodą i zagotować. Kiedy woda się zgotuje, zanurzyć ośmiornicę we wrzątku i natychmiast wyjąć. Powtórzyć jeszcze 2 razy, co spowoduje ,że ośmiornica skruszeje. Odlać większość wody , dodać cebulę i liść laurowy, gotować ośmiornicę do czasu aż będzie miękka, na małym gazie , garnek przykryty, ok 35-40 minut.
Ośmiornicę odcedzić, wystudzić , odciąć ramiona, pokroić na kawałki. Głowę też pokroić. Lekko posolić.  Kawałki ośmiornicy ułożyć w słoiku, zasypać oregano, dodać czosnek i chili. Zalać octem jabłkowym lub winnym. Na wierzch wlać kilka łyżek oliwy.
Odstawić na kilka dni. Smacznego!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam