niedziela, 19 kwietnia 2015

Burgery wołowe z jalapeno i wasabi

Burgery uwielbiam, zwłaszcza klasyczne, wołowe, z minimalną ilością przypraw. Od czasu do czasu coś zmieniam i wtedy powstają burgery o nieco innych smakach. Dzisiejsze miały być dosyć ostre, ale mimo sporej ilości ostrości dodanej do mięsa, nie były  super ostre. Tak więc jeżeli lubicie ogniste smaki, można spokojnie dać więcej papryki w płatkach lub jalapeno. Burgery po 3 minutach smażenia z każdej strony, były nie przesuszone i soczyste. Trzeba po prostu stan wysmażenia kontrolować, na każdej patelni trochę inaczej się smaży. Tym razem smażyłam na patelni teflonowej. 

A tutaj linki do przepisów na inne burgery
Burger wołowy z bekonem, serem i szybkim sosem pomidorowym
Burger wołowy III



składniki na 6 burgerów
ok 700 g  mielonej wołowiny - najlepiej łopatki
2 łyżeczki startego czosnku
2 papryczki jalapeno, bez pestek, drobno pokrojone
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka musztardy z estragonem
1 cebula, drobno posiekana
1 łyżeczka płatków chili
1 łyżka pietruszki posiekanej
1 łyżka chrzanu wasabi (opcjonalnie)
sól morska do smaku
czarny pieprz mielony  do smaku
Olej roślinny
bułki do hamburgerów - opcjonalnie

przygotowanie
Mieloną wołowinę wymieszać w misce z czosnkiem, cebulą, jalapeno, kminem, musztardą, doprawić płatkami papryki.   Uformować 6 niewielkich burgerów. Zawinąć w folię spożywczą oddzielając poszczególne kotleciki folią, i wstawić na min godzinę do lodówki. Przed smażeniem posolić i popieprzyć.
Smażyć na patelni lekko posmarowanej olejem.  Burger ma się ładnie zbrązowić - ok 3 minut z każdej strony. Podawać tradycyjnie z bułką hamburgerową lub np z pieczonymi ziemniakami (np takimi ).  Smacznego!








2 komentarze:

  1. Ewa. Burger bez buły? TO chetnie bym zjadła. Wyglądaja cudownie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z bułą to kotlet mielony, burgery ZAWSZE bez :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam