poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Ziemniaki Hasselback pieczone w garnku rzymskim

Nazwa tak przyrządzonych ziemniaków pochodzi od nazwy restauracji w Sztokholmie, gdzie po raz pierwszy, w 1940 roku, takie ziemniaki zaserwowano. Hasselback to bardzo proste  danie, w najprostszej formie, to po prostu  ziemniaki ponacinane w cieniutkie plasterki, posypane solą pieprzem, polane roztopionym masłem.  Są wyjątkowo smaczne a poza tym efektowne. Tym razem zrobiłam ziemniaki w garnku rzymskim. Upiekły się znakomicie. Najlepsze będą ziemniaki średniej wielkości o podłużnym kształcie takie łatwiej będzie się kroić


składniki
6 czerwonych ziemniaków, zbliżonej wielkości
roztopione masło lub oliwa
sól morska, pieprz

przygotowanie
Przygotować garnek rzymski, zalać wodą i moczyć co najmniej 15 minut. Ziemniaki dokładnie umyć, można obrać, ale nie jest to konieczne. Po kolei układać ziemniaki na łyżce odpowiedniej wielkości i przy pomocy ostrego noża kroić ziemniaki na jak najcieńsze plasterki, nie przecinając ziemniaka do końca - plasterki pozostają połączone na dole, w tym pomaga nam łyżka, a w trakcie pieczenia pozostaną w całości. Dno rzymskiego garnka lekko polać oliwą lub masłem. Ułożyć ziemniaki obok siebie, najlepiej w jednej warstwie. Posypać solą, pieprzem, polać masłem lub oliwą, tak aby chociaż trochę dostało się pomiędzy plasterki Naczynie przykryć i wstawić do zimnego piekarnika. Temperaturę pieczenia ustawić na 250 st C i piec ok 50 - 60 minut od momentu nagrzania piekarnika. Podawać jako dodatek do mięsa. Smacznego!









13 komentarzy:

  1. ziemniaczki sa przepiekne po upieczeniu i u mnie na obiedze zrobilu wrazenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda, następne zrobię z ziołami

      Usuń
  2. fajny patent na ziemniaka, już też tak robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. troche zabawy z krojeniem, ale warto

      Usuń
  3. Ewa. Nie mam garnka rzymskiego. Wyjdzie w innym naczyniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdzie ! One zazwyczaj sa pieczone tradycyjnie. tylko nie przykrywałabym naczynia. Trzeba sprawdzać czy upieczone bo pewnie inny czas będzie

      Usuń
    2. I może nie 250 tylko 220 wystarczy

      Usuń
  4. takie ziemniaki darzę miłością wielką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja w ogóle jestem baba ziemniaczana!

      Usuń
  5. Też lubię, są super:) Piekę normalnie w piekarniku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następne może tez upiekę normalnie, ale garnek jest wygodny:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam