Chleb żytni z ziarnami - marcowa piekarnia

 To już trzecia piekarnia w tym roku.  Tym razem w piekarni  Amber, piekliśmy chleb żytni, na zakwasie, z dużą ilością ziaren. Wyszedł bardzo smaczny, wilgotny chleb o zwartym miąższu. Moje ciasto wyrastało w piekarniku z włączoną żarówką, było dosyć gęste. Dałam mniej melasy niż przewidywał przepis. Chleb dobrze się kroi, nie kruszy się, pasuje do wszystkiego. Bardzo polecam!
Wyboru dokonał Jacek z bloga Przepisy na domowy ser i chleb. A przepis pochodzi stąd – klik!






Chleb żytni z ziarnami  - podaję za Amber

Uwagi Jacka !

To jest chleb żytni, mąki pszennej jest tylko 50 g, więc trzymajmy się tego i nie zmieniajmy. Nie zastępujmy mąki żytniej pszenną, jasnej razową bo zdrowiej etc. To zmienia całkowicie wodochłonność, konsystencję ciasta i charakter chleba, a potem płacz, że chleb nie wyszedł.
Uważam, że najpierw trzymamy się ściśle przepisu a dopiero potem jest czas na własne eksperymenty.

Podstawowa mąka w tym chlebie to żytnia 1150 lub 1400, można zastąpić mieszanką 720 i 2000, 2 części 720 jasnej i 1 część razowej 2000.
Na blogu przeliczyłem na 1 formę 25 x 11 cm.


Zaczyn (18-24 godziny 35 st C - > 23st.C)

30 g zakwas żytni 100%
3 g sól
155 g mąka żytnia 1150 lub 1400 (można zastąpić: 105 g żytniej jasnej typ 720 + 50 g żytniej razowej typ 2000)
155 g woda

Dodanie soli ma tu na celu spowolnienie fermentacji zaczynu, aby uzyskać bogatszy aromat chleba.

Trzymamy 8-9 godzin w ciepłym miejscu (np. w pobliżu kaloryfera, trzymałam w piekarniku z włączoną żarówką), potem przenosimy do temperatury pokojowej, łączny czas fermentacji zaczynu 18-24 godziny.


Ziarna (zaparzamy przez 2-3 godziny, przed robieniem ciasta)

25 g słonecznik
25 g sezam
25 g siemię lniane
150 g woda wrzątek

Ziarna zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy, zostawiamy na 2-3 godziny.


Ciasto właściwe (wyrastanie 45 minut w misce + 45-90 minut w foremce w temp. ok. 30st.C)

zaczyn (cały)
ziarna
250 g mąka żytnia 1150 lub 1400 (można zastąpić: 170 g żytniej jasnej typ 720 + 80 g żytniej razowej typ 2000)
50 g mąka jasna pszenna
40 g woda
5 g drożdże
24 g melasa
5 g sól
+ ziarna do posypania foremki i chleba

Foremkę posmarować margaryną, obsypać ziarnami, przełożyć ciasto, wyrównać, posypać ziarnami, zostawić do wyrastania.

Pieczenie : 10 minut 250 st.C z parą, 45 minut 200 st. C, po upieczeniu spryskać wodą i zostawić jeszcze na 3 minuty w piekarniku.







Chleb żytni z ziarnami na blogach:
Akacjowy blog – klik!
Am. art kolor i smak – kilk!
Bochen chleba – klik!
Codziennik kuchenny – klik!
Grahamka, weka, kajzerka… – klik!
Kuchnia Gucia – klik!
Kuchennymi drzwiami – klik!
Ogrody Babilonu – klik!
Przepisy na domowy ser i chleb – klik!
Smak mojego domu – klik!
Stare gary – klik!
Sto kolorów kuchni – klik!
W mojej kuchni – klik!
Weekendy w domu i ogrodzie – klik!
W poszukiwaniu slow life – klik!
Zacisze kuchenne – klik!

12 komentarzy:

  1. To nasze chleby wyrastały tak samo. Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny wypiek!
    Dziękuję za wspólne marcowe spotkanie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo udany!
    Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aaaaa..., piękny!
    Nam bardzo smakował i już za nim tęsknimy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ładnie upieczony chlebek.Wygląda podobnie jak mój wypiek.
    Dziękuję za wspólne pieczenie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie upieczony. Dziękuję za wspólne marcowe pieczenie i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wypieczony, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudny:-)! Pięknie się prezentuje:-) Dzięki za wspólne pieczenie:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie napakowany ziarnami.
    Zazdroszczę!

    OdpowiedzUsuń
  10. Beatko-piękny chleb :) Chyba nam wszystkim przypadł do gustu :) Pozdrawiam serdecznie M.

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudny i apetyczny bochenek :), dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie Ci wyszedł, zwłaszcza to ostatnie zdjęcie przekonuje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary