czwartek, 15 grudnia 2016

Prosta surówka - fenkuł i granat


Orzeźwiająca, delikatna surówka z fenkuła.  Bardzo dobry dodatek do obiadu lub do wszelkich wędlin. Mało składników a efekt naprawdę smaczny. Kiedy za oknem panuje ponurość, taka kolorowa, lekko anyżkowa surówka, może nam poprawić humor. Polecam!

A tu inne sałatki i surówki z fenkułem:


składniki
1 fenkuł - koper włoski
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2 limonki
łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz
papryka w płatkach
nasiona z 1/4 - 1/2 granatu

dodatkowo zimna woda z 1 łyżką cytryny

przygotowanie
Naszykować miskę z zimną wodą wymieszaną z 1 łyżką soku z cytryny. Fenkuł, po zdjęciu zewnętrznej warstwy i obcięciu łodyżek, pokroić na cieniutkie plastry, w robocie lub na tzw. mandolinie lub ostrym nożem. Natychmiast przełożyć do miski z wodą i cytryną aby nie ściemniał. Wymieszać oliwę z sokiem z limonki. Fenkuł odcedzić, dodać koperek i nasiona granatu, polać oliwą, wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i płatkami papryki. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam