środa, 23 listopada 2016

Kalmary duszone w wolnowarze

Smacznie i bez wysiłku. Trzeba jedynie pamiętać o wcześniejszym rozmrożeniu kalmarów. Ponieważ kalmary lubią być przygotowywane albo bardzo krótko, albo bardzo długo - wolnowar jest idealnym rozwiązaniem. Warto zajrzeć po 3 godzinach, by sprawdzić czy kalmary są już wystarczająco miękkie. Jeżeli nie, gotujemy dalej, aż będą dobre.
Inspiracją był przepis z tej strony





składniki
700 g oczyszczonych krążków kalmarów
2 cebule pokrojone w plasterki
5 ząbków czosnku, posiekane
1 łyżka pasty pomidorowej
100 ml czerwonego wina
400 g pomidorów z puszki
3 łyżeczki kaparów (ok 20 g)
80 g oliwek bez pestek
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka rozgniecionych nasion kopru włoskiego
sól i pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek

do podania
ryż lub makaron np z sepią

przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Kalmary, jeżeli używamy mrożonych, rozmrozić. Najlepiej wyjąć je z zamrażarki dzień wcześniej i rozmrozić w lodówce. Jeżeli kupiliśmy całe tuby, oczyścić (jak to robić, pisałam tutaj), a następnie  pokroić w krążki.
W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę - na średnim ogniu. Gdy oliwa jest gorąca, dodać pokrojoną cebulę. Wymieszać i smażyć 5-6 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zacznie się lekko rumienić. Posypać solą. Dodać czosnek, koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, dusić kolejne 2-3 minuty, mieszając.

Dodać czerwone wino, oliwki, kapary, pokrojone pomidory z puszki, dobrze wymieszać, zagotować.
Gorący sos pomidorowy przełożyć do misy wolnowaru, dołożyć kalmary, wymieszać. Przykryć i gotować w ustawieniu low 3,5 - 4 godziny, do czasu aż kalmary będą zupełnie miękkie. 
Kiedy kalmary są już miękkie, doprawić sos solą i pieprzem. Wymieszać. Podawać z makaronem lub ryżem. Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam