piątek, 1 kwietnia 2016

Sałatka z jajkami, awokado i rzeżuchą

Święta, święta i po świętach. I jak zawsze jakieś resztki w lodówce zalegają. Przepis na sałatkę z jajek z dodatkiem rzeżuchy podawałam rok temu ( klik ). Dzisiaj trochę inne składniki, ale efekt również smaczny. Zapraszam!



Składniki
3 -4 jajka ugotowane na twardo lub część przepiórczych
10 rzodkiewek
1/2 cebuli
1 awokado
1 łyżka posiekanej pietruszki
spora garść rzeżuchy + do dekoracji
1/4 cytryny do awokado
sos
1 - 2  łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka oliwa z oliwek
papryka w płatkach
sól pieprz


przygotowanie

Jaja kurze posiekać niezbyt drobno, przepiórcze przekroić na pół. Cebulę, rzodkiewki - pokroić w kostkę lub posiekać drobno w blenderze. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i skórkę, skropić sokiem z cytryny, pokroić w kostkę. Przygotować sos - majonez wymieszać z jogurtem dodać oliwę, doprawić solą i pieprzem, płatkami papryki. Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać  sos, wymieszać. Posypać rzeżuchą. Jeżeli sałatka wyda nam się za gęsta, dodać trochę oliwy. Smacznego! 






2 komentarze:

  1. Pysznie wygląda ta sałatka!Uwielbiam awokado,mogę jeść samo,jeśli tylko jest dobrze dojrzałe,więc na pewno skorzystam z przepisu:}Danka

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam