środa, 8 kwietnia 2015

Sałatka jajeczna z rzeżuchą

Prosta sałatka z resztek wielkanocnych. U nas zazwyczaj zostaje sporo jajek - zwykle gotuję ich za dużo, jakaś wędlina, no i oczywiście zapas rzeżuchy, która w święta głównie zdobi stół, a po świętach trzeba ją szybko zjadać. Z tych składników zrobiłam bardzo smaczną sałatkę. Sos robiłam na bazie majonezu i jogurtu, ale sądzę że spokojnie można zrobić lżejszą wersję bez majonezu. 




Składniki
4 jajka ugotowane na twardo
6 jajka przepiórcze ugotowane na twardo 
150 g  groszku z puszki
100 g szynki
1 ogórek  kiszony
1/2 czerwonej cebuli
zielony szczypior (z 2 szalotek)
spora garść rzeżuchy
sos
2  łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka musztardy z estragonem
oliwa z oliwek
sól pieprz

przygotowanie
Jaja kurze posiekać niezbyt drobno, przepiórcze przekroić na pół. Szczypior pokroić, ogórki, cebulę, szynkę - pokroić w kostkę. Przygotować sos - majonez wymieszać z jogurtem i musztardą, dodać oliwy, doprawić solą i pieprzem. Wszystko, poza rzeżuchą i jajkami przepiórczymi włożyć do miski, dodać  sos, wymieszać. Posypać rzeżuchą i połówkami jajek. Jeżeli sałatka wyda nam się za gęsta, dodać trochę oliwy. Smacznego! 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam