czwartek, 16 lipca 2015

Makaron z sosem z botwinki

I znowu danie, które przygotujemy szybko i bez kłopotu. Użyłam pełnoziarnistego makaronu żytniego - bardzo smaczny, polecam, i smażonych pomidorów z puszki. Spotkałam je pierwszy raz i bardzo chciałam sprawdzić jak smakują. Są dobre .W potrawach takich jak ta sprawdzą się na pewno świetnie. Oczywiście pomidory z puszki możemy zastąpić dobrymi, świeżymi, dojrzałymi pomidorami. Warto wtedy sos gotować nieco dłużej aby pomidory straciły swoją surowość.  W daniu wykorzystałam tylko łodygi i liście botwinki - młode buraczki zostały upieczone i powstał z nich pyszny chłodnik.

inspiracją był ten przepis



składniki
150 g makaronu pełnoziarnistego
1 łyżka oliwy z oliwek
ok 200 g  botwina - łodyżki i liście
szczypta soli 
1/2 łyżeczki płatków chili - opcjonalnie
2 - 3 ząbki czosnku 
400 g - puszka krojonych pomidorów - użyłam smażonych w puszce
natka pietruszki i liście bazylii - opcjonalnie
parmezan, do podania

przygotowanie
Ugotować makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy makaron odcedzić,
Odlać i zachować 1/2 szklanki wody z  gotowania makaronu, odstawić makaron na bok.  W garnku w którym gotowaliśmy makaron lub w dużej głębokiej patelni rozgrzać oliwę  na średnim ogniu.
Dodać pokrojone drobno łodyżki botwinki, posolić.
Podsmażać przez 5-7 minut, aż łodyżki zaczynają mięknąć.
Dodać  liście botwinki, trochę  pokrojone  i odstawiony  płyn z gotowania makaronu.
Przykryć i gotować na małym ogniu aż liście zwiędną - około 2-3 minut.
Dodać płatki chili, czosnek, pomidory . Gotować przez 5 minut aż sos się ogrzeje, lub trochę dłużej jeżeli chcemy nieco sos odparować. 
Wrzucić makaron do sosu, jeszcze chwilę podgrzać aby makaron był gorący. Podawać ze świeżą pietruszką, bazylią i parmezanem. Smacznego!









1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam