czwartek, 18 czerwca 2015

Pierogi z truskawkami

Pyszne pierogi z truskawkami. Ciasto lubię cienkie, więc pół truskawki na farsz wystarczy. Nie dodawałam cukru, ale miłośnicy słodkości mogą trochę truskawki posłodzić. Moje pierogi jedliśmy polane  koktajlem z pieczonych truskawek i lodów waniliowych. To było świetne zestawienie. Ale wystarczy pierogi po prostu polać słodką śmietaną z dodatkiem cukru waniliowego i też będzie pysznie. Polecam!



składniki (ok 60 szt)
ciasto na pierogi
2 szklanki mąki
3/4 szklanki gorącej wody
farsz
ok 500 g truskawek - po 1/2 na pierożek
do podania 
słodka śmietana

przygotowanie
ciasto
przesianą mąkę zalać gorącą wodą , poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w posypaną mąka folię spożywczą i odkładamy na pół godziny.
Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba.
pierogi
Truskawki umyć, osączyć, osuszyć, pozbawić szypułek. Przekroić na połówki. Każda połówkę podzielić na 4 części - tak pokrojone truskawki łatwiej będzie zamknąć w cieście.
Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po małej porcji farszu ( pół pokrojonej truskawki na porcję), dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać  na posypaną mąka powierzchnię, przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy od wielkości garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia. Podawać  ze słodką śmietaną lub dowolnym owocowym sosem. Smacznego!








10 komentarzy:

  1. Ewa. Ale trafiłaś! Jutro będę robić. Choć osobiście nie lubię pierogów z owocami, to jestem w domu niechlubnym wyjątkiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z dodatkiem koktajlu - niebo w gębie :)

      Usuń
  2. nooo! i u mnie dzisiaj pierożki będą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smak dzieciństwa, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda jedynie, że teraz muszę je robić sama :)

      Usuń
  4. Ewa. Zrobiłam. 50 szt. Za mało na 2 osoby... Ile mam zrobić, by sie najedli???? 1000????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trza było podać na deser - wystarczyłoby 30 :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam