środa, 17 czerwca 2015

Koktajl z pieczonymi truskawkami i lodami waniliowymi

Palce lizać! Pyszny, gęsty koktajl. Truskawki pieczone z cytryną mają fantastyczny, zupełnie inny niż świeże, smak. A do tego lody waniliowe - u mnie domowe.  Koktajl jest dosyć gęsty, łatwiej go zjadać łyżeczką niż popijać. Świetny dodatek do owoców i np do pierogów z truskawkami. Jeżeli wolicie rzadszy - dodajcie więcej mleka.

Nieco zmieniony przepis z tej strony




Składniki (3 - 4 porcje)

pieczone  truskawki:
500 g truskawek
3 do 4 łyżki cukru lub 2 -3 łyżki syropu klonowego
Szczypta soli
4 do 5 cienkich plasterków cytryny

na koktajl:
180 - 200 g   lodów waniliowych, najlepiej domowych
200 ml  mleka
10 listków mięty
+ upieczone truskawki

przygotowanie
Przygotować truskawki
Rozgrzać piekarnik do 190 st C Wyłożyć głębszą blaszkę papierem do pieczenia, tak aby  papier zachodził na boki  - truskawki puszczą sok. Na papier wyłożyć truskawki, posypać cukrem, solą, na wierzchu równomiernie  położyć plasterki cytryny.  Piec przez 30 do 40 minut, mieszając raz lub dwa razy, aż owoce będą miękkie, a sok puszczony przez truskawki lekko zacznie gęstnieć  Usunąć plasterki cytryny, owoce z sokiem przełożyć do miski,  wystudzić. Można je upiec dzień wcześniej i przechować w lodówce.
Koktajl:
Do blendera włożyć pieczone truskawki, lody, miętę, dolać mleko.
Wszystko zmiksować! Jeżeli chcemy aby koktajl nie był tak gęsty,  dodać trochę więcej mleka. Przelać do szklanek i podawać. Smacznego!






4 komentarze:

  1. Ewa. No wiesz? Pieczone truskawki? Ale fantazja!!!! Chyba się skuszę....

    OdpowiedzUsuń
  2. O, pieczone truskawki to rewelacyjny pomysł ! Muszę wypróbować, nie tylko do koktajlu, choć ten też jest kuszący :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam