niedziela, 14 czerwca 2015

Papryki faszerowane kaszą pszenną

Po powrocie z warsztatów z Lubellą, pisałam o tym jak bardzo smakowała mi pszenna kasza której tam spróbowałam. Ponieważ przywiozłam ze sobą pudełko takiej kaszy postanowiłam jej użyć do jednego z moich ulubionych dań, czyli do faszerowanych papryk. Oprócz kaszy tylko pomidory i zioła. Wyszło pysznie, bardzo polecam !




składniki
3 podłużne papryki
4 ząbki czosnku, posiekane
ok 200 g pomidorów - 1/2 puszki
1 cebula czerwona - drobno posiekana
75 g  kaszy pszennej Lubella (1 woreczek)
2 łyżki  pietruszki
2 łyżki  koperku
2 łyżki  bazylii 
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżka pasty z suszonych pomidorów
kilka oliwek
1/3 kulki (ok 40 g) mozzarelli - opcjonalnie
sos:
1/2 puszki pomidorów
1 łyżeczka suszonego oregano
2 -3 ząbki czosnku
sól, pieprz
oliwa z oliwek

1/2 - 1 szklanka bulionu

przygotowanie

Papryki umyć, przekroić  wzdłuż na połowy. Usunąć pestki, tak aby nie uszkodzić końcówek papryki. 
Przygotować farsz. Ugotować kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zioła - bazylię, pietruszkę, koperek - posiekać.  Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać czosnek, chwilę smażyć a następnie  dodać pokrojone pomidory, oregano, posolić popieprzyć, gotować parę minut na niewielkim ogniu aż sok z pomidorów nieco odparuje. Zdjąć patelnię z ognia, wymieszać farsz z pozostałymi ziołami i kaszą , dodać pastę z suszonych pomidorów i pokrojone drobno oliwki. Można też dodać drobno pokrojoną mozzarellę. Doprawić do smaku. Farszem nadziać połówki papryk.
Pozostałe pomidory przełożyć do naczynia w którym będziemy piekli, dodać łyżkę oliwy, sól pieprz, oregano, pokrojony czosnek, bulion. Wymieszać. Na sosie ułożyć papryki. Przykryć naczynie pokrywką lub  folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec ok 1,5 h. Smacznego!








2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam