środa, 27 maja 2015

Tortille szpinakowe

Pięknie, pysznie i zielono. Takie tortille możemy podać z zawiniętym w nie dowolnym farszem ( mięso, warzywa) lub maczać je w ulubionym dipie. Ciasto, jest nieco luźniejsze niż w pszennych tortillach które kiedyś piekłam, stąd w przepisie dodatkowa mąka. 
Póki trwa sezon szparagowy, warto w tortille zawinąć upieczone szparagi. Polecam!




składniki - 8 placków
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + ok 1/2 szklanki do podsypania 
1/2 łyżeczka soli 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
ok 35 g (40 ml)  szklanki oleju roślinnego  - u mnie kujawski z bazylią i cytryną
1 szklanka ciepłej wody 
ok 100 g świeżego szpinaku



przygotowanie

Do miski miksera wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia . Włączyć mikser na średnie obroty i wymieszać suche składniki ( Używam końcówki z nożem tnącym) . Dodać szpinak, mieszać aż będzie całkiem rozdrobniony i wymieszany z mąką.  Dodać olej i wodę cały czas mieszając na średnich obrotach. Mieszać przez 1 minutę, zatrzymując jeżeli to konieczne, aby zeskrobać ciasto z brzegów miski.  Po upływie około 1 minuty lub gdy ciasto zaczyna tworzyć kulę, zmniejszyć szybkości mieszania do małej. Mieszać jeszcze przez 1 minutę albo do czasu aż ciasto będzie gładkie.  Jeżeli ciasto będzie nadal rzadkie i nie utworzy kuli , dosypać stopniowo nieco mąki (do czasu aż będzie odpowiednio gęste aby zbić się w kulę) i mieszać ponownie. 
Przenieść na  dobrze posypany mąką blat. Podzielić na  8  równych porcji. Zagnieść małe kulki, spłaszczyć dłonią. Jeśli ciasto jest lepkie, należy użyć nieco więcej mąki. Przykryć spłaszczone kawałki ciasta  czystą ściereczką  i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na cienki, okrągły placek wielkości ok 17 - 18 cm. W razie potrzeby podsypywać mąką. Nie układać surowych tortilli jedna na drugiej bo się posklejają - przekładać ściereczką.
Kiedy patelnia jest bardzo gorąca, umieścić na niej placek i smażyć ok 1 minuty lub do chwili gdy na spodzie pojawią się  blado brązowe plamy a na wierzchu placka  zaczną się pokazywać  małe pęcherzyki. Jeśli tortilla przypieka się  zbyt szybko, zmniejszyć grzanie. Przełożyć  na drugą stronę i smażyć przez około 30 sekund. Zdjąć z patelni. Aby tortille pozostały ciepłe, miękkie i giętkie, do czasu usmażenia wszystkich, należy placki trzymać w zamykanym pojemniku lub foliowej torebce, najlepiej z zamkiem. Można też układać jedną na drugiej, przekładając ściereczką. 
Podawać od razu ciepłe lub pozostawić do ostygnięcia i zjeść później. Jeżeli chcemy placki odgrzać, najprościej zrobić to  w kuchence mikrofalowej. Placki można też zamrozić. Smacznego!








"Czas na szpinak 5!"

10 komentarzy:

  1. robilam bardzo podobne i musze przyznac ze byly mega smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie najbardziej kolor sie podoba :)

      Usuń
  2. Widzieliśmy już podobny przepis i przetestowaliśmy. Wyszły genialnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mają kolor, super!
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ten kolor jest najlepszy :)

      Usuń
  5. Świetne :) Bardzo mi się podoba pomysł :) Zapraszam Cię z tym przepisem do mojej zabawy "Czas na szpinak 5", jeśli oczywiście masz ochotę dołączyć. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję , zaraz dołączę oczywiście :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam