sobota, 16 maja 2015

Zielone szparagi pieczone w piekarniku

Kolejna, szybka metoda na zielone szparagi. Tym razem pieczone w piekarniku. Sprawdzam różne metody przygotowania zielonych szparagów. Ta jest bardzo wygodna , polecam!




składniki
500 g zielonych szparagów
sól
pieprz
sok z  1/2 cytryny (lub do smaku)
oliwa z oliwek

Przygotowanie
Przygotować szparagi. Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć lub odłamać, co jest chyba najlepszą metodą, gdyż szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część. Zielonych szparagów nie obieramy! 
Szparagi włożyć do naczynia w którym będziemy piec, polać oliwą, posypać solą i pieprzem, wymieszać wszystko delikatnie ręką. Piekarnik nagrzać do 220 st C. Wstawić naczynie ze szparagami, piec ok 10 minut. Podawać skropione sokiem z cytryny. Smacznego!




6 komentarzy:

  1. A kiedy sok z cytryny? W składnikach jest, ale w opisie przygotowania ani pół słowa...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już uzupełnione, dziękuję i pozdrawiam

      Usuń
  2. Witam, nigdy nie robilam szparagow wiec pytam czy te główki się je ? oraz czy można piec je dłużej ? np. 20 minut żeby były bardziej przypieczone ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Główki są najlepsze ;) Warto spróbować po 10 minutach, po 20 będą po prostu bardziej miękkie. A moim zdaniem zielone powinny być lekko chrupiące. Po prostu trzeba eksperymentować. Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam