wtorek, 19 maja 2015

Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną - majowa piekarnia

Maj i kolejny chleb w ramach piekarni u Amber
Przepis został wybrany przez Elę z bloga W poszukiwaniu Slowlife a pochodzi z  bloga Trufla.
Chleb można upiec na zakwasie i na drożdżach – wersja drożdżowa u Trufli.
Chleb bardzo, bardzo smaczny. Piekłam w trochę za dużej foremce i dlatego wyszedł nieco płaski, ale nie wpłynęło to w żaden sposób na smak. A w smaku jest wyrazisty, czuje się smak kaszy gryczanej. Jest wilgotny i długo utrzymuje świeżość. Ciasto było dosyć rzadkie, przekładałam do foremki łyżką.  Bardzo ten chleb polecam  bo pyszny i mało kłopotliwy.

Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną

podaję za Amber

"Zaczyn:
2 łyżki zakwasu żytniego
210 g wody
165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000)

Wymieszać, przykryć szczelnie, zostawić w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny.

Ciasto właściwe:
1/2 szklanki kaszy gryczanej – po ugotowaniu 1 pełna szklanka kaszy
cały zaczyn
160 g letniej wody
1/4 łyżeczki drożdży instant –  jeśli mamy mocny zakwas, można spokojnie pominąć
2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki płynnego miodu (dałam syrop klonowy)
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000)

Do wody dodać zaczyn, wymieszać, dodać resztę składników, miksować na średnich obrotach ok. 1-2 minuty.
Przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami (ja wysypałam ziarnami słonecznika), odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma wypełnić foremkę do brzegów. Wyrośnięty chleb posmarować olejem roślinnym. Piec 15 minut w 220 st. C, 45 minut w 190 st. C. Studzić na kratce, kroić po zupełnym ostudzeniu."

Uwagi: Moja foremka ma wymiar 13 x 31 i była nieco za duża. Ciasto nie wypełniło jej nawet do połowy, a po wyrośnięciu nie doszło do brzegów. Lepiej użyć nieco mniejszej.

11 komentarzy:

  1. Beata,
    pysznie upieczony!
    Moje ciasto nie było takie luźne, ale to pewnie sprawa mąki...
    Nam bardzo smakował i będzie u nas częściej pachniał w piekarniku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, tak, z pewnością upiekę jeszcze nie raz :)

      Usuń
  2. Pięknie Ci udał chlebek. Nam też bardzo smakował. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie nam się upiekło w maju.:)
    U nas też pojawi się pewnie nie raz.
    Do następnego!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny i pięknie upieczony:) pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rasowy bochen;-) I nam posmakował:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. I Twój chlebek piękny, nam też smakował :).

    OdpowiedzUsuń
  7. Majowy wspólny bardzo smaczny czas! Idealny!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wygląda, Beatko-dziękuję za wspólny czas, pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Kipi kasza" na zBLOGowanych. Najciekawsze przepisy mają szanse na nagrody :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki wyrośnięty :) Pięknie się upiekł! Dziękuję za wspólne wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam