sobota, 25 kwietnia 2015

pasta z wędzonej makreli z jajkami

Kolejna pyszna pasta z wędzonej makreli. Tym razem z dodatkiem jajek na twardo. Używam też ostatnio często musztardy z estragonem, świetnie się w tej paście sprawdziła. Jeżeli nie macie w lodówce gotowej pasty  chimichurri, można po prostu dać więcej czosnku, posiekaną pietruszkę i oliwę. Polecam!


składniki
1  makrela wędzona,  obrana, pozbawiona ości
5 jajek, ugotowanych na twardo
1/2 czerwonej cebuli
2- 3 ząbki czosnku
szczypior z 3 dymek
2 łyżki musztardy z estragonem
2 łyżki majonezu
1-2 łyżki pesto chimichurri (opcjonalnie)
szczypta papryki w płatkach 
sok z cytryny  do smaku
świeżo zmielony pieprz
sól

przygotowanie
Obrane jajka włożyć do blendera i zmksować. Przełożyć do miski. W blenderze zmiksować obraną ze skóry i pozbawiona ości makrelę, dołożyć do jajek. Drobno pokroić cebulę i czosnek - można też w blenderze - dodać do makreli i jajek. Wymieszać. Dodać pokrojony szczypior, majonez, chimichurri, musztardę. Doprawić solą, pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny.  Schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać papryką w płatkach i ewentualnie świeżym estragonem. Podawać z grzankami i kawałkami cytryny . Smacznego!  







2 komentarze:

  1. Ewa. To coś na pewno będzie mi smakować. Zapisuję. I zrobię!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam