sobota, 29 marca 2014

Chimichurri czyli argentyńskie pesto - przepis podstawowy

Odkrycie chimichurri zawdzięczam naszemu dobremu przyjacielowi z Kanady - Jurkowi S. To on podczas ostatniej naszej rozmowy zachwalał ten sos i namawiał na jego zrobienie. Chimichurri jest najpopularniejszym dodatkiem do grillowanego mięsa  w Argentynie i innych krajach Ameryki Łacińskiej.  Może być używany zarówno jako dodatek  do grillowania mięsa lub jako marynata do steków i np kurczaka. Doskonały również jako sos do kanapek. Bardzo mi smakowało, zjadałam bagietką wcześniej podpieczoną na patelni. Pyszne!  Myślę, że znakomicie sprawdzi się również jako sos do makaronu. Przepis ze strony Simply Recipes




składniki
1 szklanka  świeżej natki pietruszki, bez łodyg ,
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki świeżych liści oregano (może  2 łyżeczki suszonego oregano)
1/2 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki octu z czerwonego lub białego wina
1 łyżeczka soli morskiej
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki płatków chili

przygotowanie
Drobno posiekać natkę pietruszki,  oregano i czosnku (najwygodniej w blenderze). Umieścić w małej misce.
Wymieszać z oliwą z oliwek, octem, solą, pieprzem i  płatkami chili. Doprawić do smaku.
Podawać natychmiast lub przechowywać w lodówce. Przed podaniem doprowadzić do temperatury pokojowej.  W lodówce można przechowywać  dzień lub dwa. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam