środa, 11 marca 2015

Chleb pszenno – żytni z prażoną mąką - marcowa piekarnia

Marcowa piekarnia  u  Amber to chleb pszenno - żytni z prażoną mąką. Pyszny! Trudno się dziwić -  wszystkie chleby upieczone według przepisów z bloga Danusi ( Leśny Zakątek ), są pyszne. Piekłam z połowy porcji, bez foremki, chleb wyrastał w koszyku. Jedynym kłopotliwym momentem w pieczeniu było dla mnie prażenie mąki. Trzeba uważać aby się nie przypaliła, cały czas mieszać, a równocześnie wyczuć moment kiedy mąka jest już gotowa. Pomagałam sobie w ten sposób, że obok patelni na której prażyłam mąkę, położyłam dla porównania łyżkę z mąką białą - pomogło. Ciasto wyrabiałam częściowo ręcznie, częściowo robotem  - dodałam w opisie informacje. Piekłam na blasze (nie miałam czasu na rozgrzewanie kamienia) ale w żaden sposób nie wpłynęło to źle na mój bochenek. Wyrósł pięknie i bez problemu. Bardzo, bardzo polecam. Jak ja lubię prawdziwy, domowy, dobry chleb !!!!


Chleb do marcowej Piekarni wybrała Jola z bloga Smak mojego domu.Przepis pochodzi z bloga Danusi Leśny Zakątek, u Joli można go znaleźć pod tym linkiem: Smak mojego domu . 

CHLEB PSZENNO – ŻYTNI Z PRAŻONĄ MĄKĄ 
przepis podaję za Amber
Składniki na zaczyn:
83 g zakwasu z mąki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej)
165 g mąki żytniej razowej
225 g wody
Składniki mieszamy i pozostawiamy przykryte, na 14-16 godzin w temp. pokojowej
Składniki zasmażki:
120 g mąki żytniej
300 g zimnej wody
Na rozgrzaną suchą patelnię, wsypujemy mąkę i prażymy, cały czas mieszając do uzyskania lekko brązowego koloru. Mąka nie może się przypalić! Przesypujemy na miseczkę i dolewamy stopniowo zimną wodę, energicznie mieszając łyżką albo trzepaczką. Kolor zasmażki brązowy, konsystencja papki. Przykrywamy i pozostawiamy na zbliżony czas do zaczynu (14-16 godzin).
Po tym czasie do ładnie przefermentowanego zaczynu dodajemy zasmażkę, mieszamy do dobrego połączenia składników. 
Po czym dodajemy:
330 g mąki pszennej typ 650
375 g wody wymieszanej z 2 i 1/4 łyżki soli
Znów mieszamy (Ciasto wymieszałam łyżką w misce) aby składniki połączyły się dokładnie i pozostawiamy na 2,5-3 godzin w dużej torbie foliowej, zawiązanej u góry. Zapobiega to wysychaniu ciasta na powierzchni, dodatkowo tworzy się stabilna temperatura, która sprzyja fermentacji ciasta. 
Po tym czasie do ładnie podrośniętego ciasta dodajemy:
600 g mąki pszennej typ 650
Dosypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od miski i ręki (lub dokładnie mieszamy drewnianą łyżką) (ja swoje wyrabiałam w robocie). Pozostawiamy na 20 min. aby odpoczęło. Przekładamy do dwóch keksówek o wymiarach 30×7 cm (wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami) (mój chleb po uformowaniu wylądował w koszyczku). Wierzch wyrównujemy. Pozostawiamy do wyrośnięcia (ja wkładam keksówki do toreb foliowych). Chleb pieczemy przez 10 minut w 250 stopniach C, następnie zmniejszamy temperaturę do 230 stopni C i pieczemy kolejne 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 210 stopni C i dopiekamy jeszcze 25 minut. Chleb jest upieczony, kiedy postukany od dołu wydaje głuchy odgłos. Studzimy na kratce. Smacznego!

37 komentarzy:

  1. Piękne chlebiszcze!
    I wzór namalowany jak z ASP...
    Z wędlinami jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szkoda, że został zjedzony zanim pojawiły się wędliny, hahaha!

      Usuń
  2. Widzę Beatko, że i Ty zrezygnowałaś z foremki- no pięknie Ci się upiekł. Chleb na bardzo smakował, chociaż pierun bardzo długo mi wyrastał.
    Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. co chleb z koszyka to z koszyka - on inaczej smakuje!

      Usuń
  3. Ależ piękne nacięcia, czuć rękę architekta ;). Super Ci wyszedł bez foremki,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agata, to nie ręka jeno dobra żyleta :)

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękny bochenek! Jestem zachwycona :))
    Dziękuję za kolejne wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jeden ze smaczniejszych chlebów :)

      Usuń
  6. wow to chyba najpiękniejszy z tych które oglądałam, cudnie nacięty-zazdraszczam:) dziękuję za wspólnie spędzony czas i do zobaczenia w kwietniu!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ewa. A ja w sprawie chlebów sie poddałam. Nie wychodzą. Moge tylko z zazdrością popatrzeć na zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda wspaniale i ta przypieczona skórka...pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. cudna dech, piękny bochen! zazdrość właśnie zżarła mnie bo nie piekłam z Wami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. upiecz go koniecznie - jest pyszny!

      Usuń
  10. Beatko, pięknie wyrósł, pięknie się upiekł i cudnie wygląda:-) Dziękuję za ten wspólny czas;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo mi się podoba w takiej bochenkowej formie, piękny!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniały wypiek, pięknie nacięty! Dziękuję za marcowe wspólne chwile!

    OdpowiedzUsuń
  13. PRZEŚLICZNY! Jestem zachwycona!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Moim zdaniem najpiękniejszy chleb, pieknie naciety, wypieczony. Muszę upiec na kamieniu, bo niezbyt lubie chleby foremkowe, są mało naturalne.Dzieki za wspolny czas w naszej piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie powiedziałabym, że z formy, taki pięknie pozaokrąglany:) ... a jak cudownie nacięty:). Cieszę się niezmiernie, że smakował:) Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Beatko-wygląda wspaniale :) Chyba podkradnę pomysł z nacięciami , dziękuję za wspólne pieczenie, pozdrawiam serdecznie M.

    OdpowiedzUsuń
  17. Apetycznie przyrumieniony chlebek, czuję już tą chrupiącą skórkę, dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Apetycznie przyrumieniony chlebek, czuję już tą chrupiącą skórkę, dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pięknie wyrośnięty i ponacinany! Wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  20. ojej jaki bochenek , jak nacięty pie4knie i jaki ma cudny miąższ

    OdpowiedzUsuń
  21. Piękny bochenek Ci wyszedł. Kształt, nacięcia, skórka i środek idealne. Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  22. Mistrzowski bochenek z idealnymi nacięciami i miękiszem a chrupkość skórki aż wychodzi z ekranu - Gratuluję!!!

    OdpowiedzUsuń
  23. Piękny bochen z super wnętrzem, dziękuje za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  24. Pyszny chlebek..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  25. Ale piękny :)! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  26. Rety, po prostu perfekcyjny... Gratuluję:) Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  27. O tak, domowe pieczywo to coś niepowtarzalnego :) pięknie wyrósł Twój chlebek! :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
    Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
    Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam