czwartek, 12 lutego 2015

Tarta pomarańczowa do góry nogami

Jak ja lubię takie desery - bezproblemowe w robieniu, a wyjątkowo smaczne. Ponieważ sezon na czerwone pomarańcze trwa, trzeba koniecznie z niego korzystać.  Tarta  " do góry nogami " sprawdza się zawsze -  pyszna była wytrawna z pomidorami, dlaczego z pomarańczami miałaby być gorsza. Pieczcie, póki są czerwone pomarańcze, a jak ich nie będzie - pieczcie ze zwykłymi - też będzie pysznie :)




 składniki (4 porcje)
1 łyżka masła
1 - 2 łyżki syropu z granatów ( lub klonowego)
2 - 3 czerwone pomarańcze
garść borówek - opcjonalnie
Opakowanie  gotowego ciasta francuskiego ( wycięte koło o średnicy nieco większej niż nasza patelnia)
świeża mięta do posypania
Patelnia,  którą możemy wstawić do piekarnika ( 24– 26 cm średnicy)

przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 220 st. C. Pomarańcze obrać i pokroić w plastry. Na patelni roztopić masło, wlać syrop, chwilę podsmażać mieszając i rozprowadzając po patelni. Odstawić z ognia. Ułożyć  plastry pomarańczy – ułożyć je na patelni jeden obok drugiego w jednej warstwie. Pomiędzy plasterkami pomarańczy wysypać owoce borówki.
Na warstwie pomarańczy ułożyć ciasto francuskie, brzegi ciasta lekko wcisnąć pomiędzy patelnię a pomidory, ale nie dociskać ciasta od góry do owoców. Wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika i piec ciasto przez ok 20 minut, aż ciasto urośnie i się zezłoci. Usunąć patelnię z piekarnika, odstawić na bok na parę minut.  Następnie patelnię z tartą przykryć talerzem o nieco większej średnicy i energicznym ruchem odwrócić aby tarta znalazła się na talerzu. Posypać miętą, można lekko polać syropem,  przekroić na 4 porcje i podawać. Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam