niedziela, 17 sierpnia 2014

Tarta pomidorowa „do góry nogami”

To bardzo pyszna i niekłopotliwa do zrobienia wytrawna tarta. Teraz, kiedy jest taki wybór smacznych pomidorów , warto ją robić z różnymi gatunkami pomidorów. I jest piękna - letnia i słoneczna!

Przepis z książki "Home-Grown Harvest" -  Ryland Petars & Small


składniki (4 porcje)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki kaparów
10 – 15 igiełek rozmarynu
3 dojrzałe pomidory
Opakowanie  gotowego ciasta francuskiego ( wycięte koło o średnicy większej niż nasza patelnia)
Czarny pieprz świeżo zmielony
Oliwa do smażenia + do polania
Patelnia,  którą możemy wstawić do piekarnika ( 20 – 23 cm średnicy)

przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 220 st. C. Pomidory pokroić w grube plastry. Na patelnię wlać oliwę, wsypać kapary i rozmaryn, postawić na dużym ogniu i podsmażać do czasu aż kapary zaczną skwierczeć.Dodać plastry pomidorów – ułożyć je na patelni jeden obok drugiego w jednej warstwie, lekko dociskając. Smażyć ok. 4 minut, aby pomidory zmiękły i lekko się podsmażyły.
na warstwie pomidorów ułożyć ciasto francuskie, brzegi ciasta wcisnąć pomiędzy patelnię a pomidory, ale nie dociskać ciasta od góry do pomidorów. Wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika i piec ciasto przez ok 20 minut, aż ciasto urośnie i się zezłoci. Usunąć patelnię z piekarnika, odstawić na bok na parę minut.  Następnie patelnię z tartą przykryć talerzem o nieco większej średnicy i energicznym ruchem odwrócić aby tarta znalazła się na talerzu. Posypać czarnym pieprzem, polać oliwą, przekroić na 4 porcje i podawać. Smacznego!
Uwagi: Miałam nieco kłopotu z odwróceniem tarty - pomidory trochę się poprzesuwały, trzeba je było umieścić na właściwym miejscu. Ale nie wpłynęło to w żaden sposób na smak i urodę :)










Warzywa psiankowate 2014

4 komentarze:

  1. Pomidory ze skórką? No, nie! U mnie by to nie przeszło. Reszta OK. Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomidory ze skórką - koniecznie! :)

      Usuń
  2. Dzięki temu zabiegowi pomidory są w pełnej krasie tutaj. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam