poniedziałek, 22 grudnia 2014

Sos tatarski

Sos tatarski, znany zapewne wszystkim. Ale ponieważ do pieczonych mięs i wędlin zawsze smaczny, więc przepis przypominam. Najsmaczniejszy oczywiście na bazie domowego majonezu np z tego przepisu.



składniki
2 małe kiszone ogórki
1 szalotka
1 łyżka kaparów
2 - 3 łyżki majonezu 
1 łyżeczka musztardy
2  łyżki jogurtu naturalnego
łyżka szczypiorku, drobno posiekanego
sól, pieprz

przygotowanie
Ogórki, szalotkę , kapary bardzo drobno posiekać. Wymieszać z majonezem, musztardą i jogurtem. Dodać szczypiorek. Przyprawić pieprzem, ewentualnie solą. Smacznego!





2 komentarze:

  1. Uwielbiam sos tatarski, to smak który kojarzy mi się z kuchnią mojej mamy, chociaż w jej wykonaniu nie ma kaprów...
    Przepyszne smaki :))
    Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kapary pojawiły sie u nas stosunkowo niedawno - dawniej nasze tatarskie sosy zupełnie dobrze sobie bez nich radziły :) Pozdrawiam i Wesołych Świąt !

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam