sobota, 30 listopada 2013

Majonez domowy

Zrobiłam  na podstawie tego przepisu. Czyli po raz kolejny  - niezawodny Jamie



składniki
2  żółtka  ze świeżych jaj dobrego gatunku
1 łyżeczka musztardy Dijon 
500 ml oleju (użyłam słonecznikowy, ale można mieszać też różne oliwy)
1-2 łyżki białego octu winnego
sok z ½ cytryny (do smaku)
sól morska

przygotowanie:
Ubić żółtka w misce, dodać musztardę i wymieszać. powoli , Stopniowo dodawać 1/2 porcji oleju - dolewać bardzo powoli, ciągle ubijając przez  około 3 do 5 minut, aż całość zgęstnieje. Po dodaniu połowy oleju, dolać 1 łyżka octu. Nadal stopniowo dodawać pozostały olej, ciągle ubijając. Doprawić szczyptą soli, sokiem z cytryny i resztą octu.  Sok z cytryny i ocet wlewać stopniowo, próbując co chwilę , aby majonez nie stał się zbyt kwaśny. Według J.O można przechowywać w sterylnym słoiku w lodówce przez okres do jednego tygodnia.
Robiłam z połowy porcji, do ubijania używałam blendera z odpowiednią końcówką , wszystko zajęło góra 10 min. a było dobre Polecam! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam