wtorek, 30 grudnia 2014

Kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą i grzybami, to jeszcze jeden pomysł na wyczyszczenie lodówki ze świątecznych resztek. Zwykle zostaje mi sporo ugotowanych grzybów i ugotowanej kiszonej kapusty, a zrobienie kulebiaka jest znacznie mniej pracochłonne niż przerabianie ich na kolejne pierogi. Każda odmiana jest zresztą mile widziana. Proporcje kapusty i grzybów są tak naprawdę dowolne. Miałam dużo grzybów, więc mój kulebiak był dosyć grzybowy. Wystarczy ugotować czerwony barszczyk i pyszny obiad gotowy. Ciasto którego użyłam to ciasto krucho - drożdżowe, znacznie szybsze w wykonaniu niż tradycyjne drożdżowe. Nie wyrasta też tak bardzo, co jest moim zdaniem zaletą w tym przepisie. 

przepis na ciasto - "Kuchnia Polska" wyd. PWE 1982r



  
 składniki:
ciasto:
250 g mąki
1 - 2 żółtka
1 jajo
20 g świeżych drożdży
70 g masła
1 łyżeczka cukru
3-4 łyżki śmietany
szczypta soli
nadzienie
250 g ugotowanej kapusty kiszonej
1 duża cebula
200 g ugotowanych, suszonych grzybów 
sól
pieprz
jajko - opcjonalnie


przygotowanie:
Farsz: Grzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na złoto na maśle. Dodać  posiekaną kapustę i grzyby, przesmażyć wszystko razem, dobrze wymieszać, doprawić solą, dodać sporo pieprzu. Przestudzić. Można dodać jajko które zwiąże farsz, ale nie jest to konieczne. 


Przygotować ciasto. Drożdże rozmieszać z cukrem i 2 łyżkami śmietany. Odstawić na chwilę na bok - 2-3 minuty. Na stolnicy posiekać nożem, aby dobrze się złączyły mąkę, masło, drożdże wymieszane z cukrem i śmietaną, resztę śmietany, jaja, żółtka i sól. Posiekane ciasto zagnieść rękami, powinno być niezbyt ścisłe i lśniące . Można też ciasto wyrobić w robocie.

Oderwać niewielki kawałek ciasta, wielkości orzecha, do ozdobienia kulebiaka. Pozostałe ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie lub od razu na papierze do pieczenia, na prostokąt o grubości ok 0,5 - 1 cm. Na środek nałożyć wzdłuż nadzienie  w kształcie podłużnego pasa. Dwa dłuższe boki prostokąta ciasta połączyć dokładnie u góry, ozdobnie zaginając ciasto. Skleić pozostałe boki, a górę ozdobić np listkami wyciętymi z oderwanego i rozwałkowanego cienko kawałka ciasta. Ozdoby przed przyklejeniem posmarować białkiem. Zwinięty kulebiak przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ok 50 minut. Po tym czasie posmarować całość białkiem lub jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok 40 - 45 minut. Podawać z czerwonym  barszczykiem. Smacznego!










4 komentarze:

  1. To wyglada jak przepis mojej matki ktory zabrala go ze soba do grobu (niestety)
    jadnako jest mala roznica I pytanie z tym zwiazane oryginalny przepis ktory pamietam to bylo ciasto drozdzowe -to krucho drozdzowe ,jest roznica w smaku czy w produkcji??? Ten wyrob ktory ja pamietam mogl stac temp pokojowej co najmniej przez ok 10 dni mozna tez dodac gotowane jajo na twardo do farszu co daje przy krojeniu przyjemny efekt wizualny
    Spinnaker

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi Kolego! Robię z krucho drożdżowym bo szybsze i łatwiejsze w obsłudze. Ja je lubię , Kierownik Domowy właśnie potwierdził że było pyszne. drożdżowe bardziej wyrasta, ale ja nie lubię takiego mocno wyrośniętego. Większość ludzi robi czysto drożdzowe, ale spotkałam się też z wersją całkiem kruchą. Pozdrowienia!

      Usuń
  2. Najlepszego W Nowym Roku 2015!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Spinaker

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam