poniedziałek, 29 grudnia 2014

Czerwony barszczyk na mięsnym wywarze

Pyszny czerwony barszczyk. Smak zawdzięcza dodaniu soku z kiszonych buraczków. Prosty do zrobienia. Oczywiście najlepszy z dobrym mięsnym wywarem, ale kiedy go nie mam , zastępuję bulionem z kostki.




składniki
3 - 4 buraczki
ok 500 ml wody
4 ząbki czosnku
parę ziarenek pieprzu
500 ml wywaru mięsnego
ok 250 ml kwasu z buraków ( z tego przepisu)
majeranek
sól
pieprz
parę suszonych grzybów - opcjonalnie

przygotowanie
Buraki obrać, pokroić w grube plastry, zalać niedużą ilością wody - ok 0,5 l tak aby zakryła buraczki, dodać grzyby, pieprz, czosnek. Ugotować do miękkości. Najczęściej robię to w szybkowarze. Ugotowane buraczki odcedzić, odłożyć na bok (można zetrzeć i zjeść do obiadu), a do wywaru buraczanego dolać wywar mięsny, zagotować. 
Dodać kwas z buraków ( ilość zależy od jego kwaśności i naszego smaku), podgrzać, ale już nie gotować. Doprawić, jeżeli trzeba, solą, pieprzem i odrobiną cukru, majerankiem. Przed podaniem warto do zupy dodać starty ząbek czosnku. Smacznego!





2 komentarze:

  1. Ewa. Jedyna zupa, którą lubię od zawsze. W dzieciństwie - zabielana z ziemniaczkami, a teraz - do picia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja zupy lubię :) Chyba nawet coraz bardziej, bo co rusz nowe odkrywam, których nigdy wcześniej nie robiłam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam