czwartek, 4 września 2014

Kulki z serka Labneh w oliwie

Po wielokrotnym zrobieniu jogurtowego serka labneh - właściwie robię go co parę dni, mniej kłopotliwego serka nie znam -  przyszła kolej na następny krok. Czytałam w sieci o marynowaniu serka w oliwie. Kulki serowe w oliwie z przyprawami wyglądają tak apetycznie, że koniecznie trzeba je było zrobić. Opierałam się na radach znajomych z forum FB Zdrowo Podjeść i trochę na  tym przepisie




składniki
ser
800 g jogurtu greckiego
sól
do zalania
oliwa z oliwek  lub pół na pół z olejem
gałązka rozmarynu
ew gałązka tymianku
kilka ziaren jałowca
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki płatków chili, lub małych suszonych papryczek
do podania
chili w płatkach 
za'atar

przygotowanie

serek
sito wyłożyć paroma warstwami gazy l. Umieścić nad miską lub garnkiem w którym będzie się zbierać serwatka. 
Wymieszać  jogurt z solą , a następnie przełożyć  jogurt na  wyłożone sitko. Zawinąć końce gazy, powiesić nad sitem  (można wstawić do lodówki, ale ja ostatnio zostawiam w kuchni) odsączać ok 24 godzin .
serowe kulki
 Po tym czasie uformować z serka kulki wielkości orzechów. Zrobiłam 16 kulek. Talerz lub tackę wyłożyć ręcznikiem kuchennym, na nim ułożyć serowe kulki, przykryć lekko drugim ręcznikiem, wstawić do lodówki. Po kolejnych 24 godzinach ser wyjąć, ręczniki zmienić na świeże, wstawić do lodówki na kolejną dobę.  Serowe kulki ułożyć w słoiku, dodać zioła i papryczki, zalać oliwą.  Przykryć i przechowywać w lodówce. 
podawanie
Tuż przed podaniem wyjąć serowe kulki z oliwy i obtoczyć w przyprawach. Możemy użyć np  za'atar i płatki chili . Mozna też serek zjadać sam, bez przypraw. Smacznego!

Uwagi. W niektórych przepisach kulki wkładano do oliwy zaraz po ich zrobieniu, bez osuszania. Nie sprawdzałam.












2 komentarze:

  1. Zrobiłam właśnie kulki serowe wg przepisu takiego jak podałaś, ale otoczyłam je w przyprawach przed włożeniem do oliwy. Na razie takie ziołowe "leżakują" w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czytałam, że takie też są świetne, a i oliwa bardziej aromatyczna będzie:) Też muszę znowu zrobic

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam