czwartek, 6 marca 2014

Arabski serek z jogurtu - labneh

Znakomity , niezwykle prosty do zrobienia serek. Chyba prościej już nie można ! Gotowy jest lekko kwaśny, miękki, doskonały z pitą lub innym rodzajem płaskiego chlebka. Świetna przystawka. Przepis na serek znalazłam na stronie Davida Lebovitz'a




składniki
ok 960 g, pełnotłustego gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego)
duża szczypta soli
do podania
1/4 szklanki ( 40 g), drobno pokrojonych rzodkiewek
1 łyżka drobno pokrojonej w kostkę szalotki , dymki , czosnku
2 łyżki drobno pokrojonej marchewki ( obranej )
Oliwa z oliwek extra virgin
przyprawy takie jak  zatar, sumak lub dowolne świeże zioła

przygotowanie
sito wyłożyć paroma warstwami gazy lub chustą serowarską. Umieścić nad miską lub garnkiem w którym będzie się zbierać serwatka. 
Wymieszać  jogurt z solą , a następnie przełożyć  jogurt na  wyłożone sitko. Zawinąć końce gazy i wstawić z miską do lodówki na  8 do 12 godzin . Jeżeli chcemy aby serek był bardziej gęsty możemy osączać go przez 24 godziny.
Po tym czasie serek odwinąć z gazy i przełożyć do miski. Serwatkę możemy użyć np do zupy, lub zrobienia domowego serka ricotta. 
Przed samym podaniem wymieszać serek z warzywami i przyprawami, polać oliwą. 
Jeśli chcemy dodać  inne warzywa , użyć maksymalnie  1/2 szklanki (ok 75 g ), posiekanych warzyw łącznie.  To również doskonały dodatek do kanapek. Smacznego!





2 komentarze:

  1. Pięknie!
    Uwielbiam i najczęściej robię labneh,choć klasyczny serek też smacznie mi się udaje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję , ja od teraz też wielbicielką się stałam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam