piątek, 11 lipca 2014

Tort kanapkowy z tuńczykiem

Tort kanapkowy zobaczyłam po raz pierwszy na blogu Gosi Co do Jedzenia. Bardzo mi się spodobał, ale długo nie miałam okazji przepisu przetestować. Wreszcie się udało. Wykorzystałam pomysł Małgosi, trochę pozmieniałam składniki, czyli użyłam tego co miałam w domu. Nie piekłam specjalnego "ciasta", użyłam domowego chleba tostowego, który bardzo dobrze się sprawdził. Tort kanapkowy robiłam po raz pierwszy, stąd nie za wielka porcja. Wyszedł bardzo smaczny, porcja na 4 porcje wystarczająca. 



składniki
1/2 bochenka chleba tostowego (11x11x 9 cm wys) z tego przepisu 
farsz jajeczny (ok 1/3 zostawiamy do posmarowania tortu na wierzchu)
4 jajka ugotowane na twardo, rozdrobnione
2 łyżki majonezu
2 łyżki pokrojonego drobno szczypioru lub szczypiorku
1 niewielka cebulka, pokrojona w kostkę
1 łyżka startego sera (użyłam chedar'a)
sól, pieprz
1 - 2 łyżeczki musztardy Dijon
płatki chili do smaku

farsz tuńczykowy
1 puszka (ok 185 g z olejem) tuńczyka rozdrobnionego
1 łyżka majonezu
1 łyżka koperku
pieprz, sól do smaku

przygotowanie
Upiec tostowy chleb. Na tort kanapkowy przeznaczyć połowę.  Obciąć skórkę z boków i wierzchu, przekroić na 4 blaty (każdy ok 2 cm grubości). Przygotować farsze. Podane składniki wymieszać, spróbować, doprawić.
Pierwszy, spodni blat smarujemy  nadzieniem z tuńczyka (1/2 porcji), kładziemy 2 blat, na nim układamy mniej więcej 2/3 farszu jajecznego, na to trzeci blat, na nim reszta farszu tuńczykowego, przykrywamy ostatnim blatem.
Do pozostałego farszu jajecznego dodać trochę majonezu, garść koperku i posmarować nim tort ze wszystkich stron.Tak przygotowany zawinąć w folię i wstawić do lodówki, na kilka godzin a najlepiej na noc. Po wyjęciu , przed podaniem udekorować dowolnie - jajkami, kaparami, rzodkiewką i ziołami. Smacznego!
Uwagi. Jeżeli nie mamy czasu na pieczenie domowego chleba, można moim zdaniem wykorzystać gotowy chleb tostowy.











2 komentarze:

  1. Wyszedł wspaniale! Ja też uznaję to zasadę, że kombinuję z tego co akurat mam w domu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Gosiu :) To naprawdę fajny przepis i można różne zagospodarować :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam