sobota, 12 października 2013

Chleb tostowy z maszyny do chleba

Bardzo lubię tosty. Okazało się , że jedynym chlebem jaki wypiekam w maszynie do chleba jest właśnie chleb tostowy. Na co dzień jemy chleb na zakwasie , a ten wyrabiam tradycyjnie i piekę w piekarniku.
Przepis znaleziony gdzieś w intenecie, strony niestety już nie pamiętam, ale jest bardzo smaczny, można trzymać w lodówce, można pokroić i zamrozić .





składniki
1 szklanka * wody 
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
3 szklanki mąki ( używam lubelli do ciast drożdżowych)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
7g drożdży instant

* używam miarek kuchennych - 1 cup, 1/2 cup ...

wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia chleba zgodnie z zaleceniami producenta - najpierw mokre, potem suche, sól i cukier wsypuję w 2 narożniki, na środku mąki robię lekkie wgłębienie i wsypuję drożdże.
Nastawić program podstawowy (u mnie 1) waga 750, przypieczenie max. I po 3 godzinach chleb gotowy.
Staram się pamiętać o wyjęciu mieszadeł albo przed rośnięciem, albo zaraz przed pieczeniem. Chleb ma wtedy tylko dwie niewielkie dziurki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam