czwartek, 20 lutego 2014

Ziemniak zapiekany z dodatkami czyli prawie kumpir

Na blogu Ivka w Kuchni zobaczyłam przepis na turecki kumpir. Ziemniaki zapiekane z różnymi dodatkami. Ponieważ w domu była jagnięcina wiec szukałam dalej, i tak trafiłam na przepis na blogu Turcja od Kuchni. Oprócz składników podanych w przepisie dodałam jeszcze szpinak przesmażony z czosnkiem i doprawiony solą i pieprzem. Po prostu był w lodówce. Danie wyszło bardzo smaczne i sycące.




składniki  (4 porcje)
4 duże ziemniaki
2 łyżeczki masła
150g sera żółtego
200g mięsa mielonego ( u mnie jagnięcina)
mała cebula
mała papryka
łyżeczka koncentratu pomidorowego
szczypta oregano
sól
pieprz

przygotowanie
Ziemniaki dokładnie umyć i w łupinach wrzucić do wrzącej wody, gotować 5 minut. Wyjąć z wody zawinąć w folię aluminiową i włożyć do maksymalnie nagrzanego piekarnika. Piec aż będą miękkie od czasu do czasu sprawdzać  - wystarczy przycisnąć lekko folię i można wyczuć czy ziemniak jest już miękki Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaka.
Gdy ziemniaki się pieką  przygotować sos. 
Mięso mielone przesmażyć na patelni, dodać drobno pokrojoną cebulę i paprykę, przesmażać około 10 minut. Dodać koncentrat i smażyć aż zacznie pachnieć. Posolić, przyprawić pieprzem , oregano,  dolać pół szklanki wody. Wymieszać  i dusić aż większość wody wyparuje. 
Upieczone ziemniaki lekko przestudzić. Zdjąć skórkę z górnej części i ściąć górną część ziemniaka uważając by nie naruszyć kształtu. Zgnieść środek widelcem, dodać pół łyżeczki masła (lub trochę więcej) i szczyptę żółtego sera, zrobić w ziemniaku piure. Dodać odcięty kawałek ziemniaka bez skóry i zgniatać dalej. Na powstałe piure nałożyć sos z mielonym mięsem i lekko posypać żółtym serem. Podobnie przygotować pozostałe ziemniaki. Wszystkie 4 ziemniaki włożyć do piekarnika by je lekko zapiec. Wystarczy że ser się stopi, chodzi o to by je podać gorące.
Uwagi: Ziemniaki piekłam w garnku rzymskim ( wg tego przepisu) bez podgotowywania i  bez nacinania. 






4 komentarze:

  1. Wyglądają mega smowkowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zrobiłam, są przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję,dawno nie robiłam, już czas na powtórkę ;) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam