sobota, 8 lutego 2014

Pieczone ziemniaki - garnek rzymski

Super prosty przepis na bardzo dobre, pieczone w całości, ziemniaki. Przepis ze strony Garnek Rzymski. Jeżeli ktoś szuka przepisów na dania w garnku rzymskim robione, to ten blog jest ich pełen.



składniki
1,3 - 1,5 kg ziemniaków z czerwoną skórką (lub ,w zależności od wielkości, 1 - 2 na osobę)

1 łyżka stopionego masła (najlepiej masła klarowanego)


przygotowanie
Garnek rzymski moczyć w wodzie ok 15 - 20 minut.
Ziemniaki dokładnie oczyścić szczoteczką pod bieżącą wodą. Każdy ziemniak  naciąć na krzyż (po środku ), ułożyć w garnku i posmarować powierzchnię z nacięciem masłem klarowanym.

Garnek Rzymski z ziemniakami wstawić do zimnego piekarnika.
Ziemniaki piec w temp. 250 st C, około 50 - 60 minut. Podawać gorące jako dodatek do głównego dania, lub z dodatkiem np doprawionego ziołami twarożku. Smacznego!


Uwagi: przez pomyłkę ustawiłam temperaturę piekarnika na 200 st.C. Moje ziemniaki piekły się ok 2 godzin, ostatnie 20 minut bez pokrywki. Pyszne!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam