piątek, 28 lutego 2014

Zapiekana kasza z jarmużem i chorizo

Pomysł podsunął mi  znajomy z forum internetowego. Nie do końca byłam pewna co wyjdzie, a wyszło bardzo pyszne danie, które na dodatek można przygotować wcześniej, a przed podaniem podgrzać w piekarniku. Zamiast pęczaku możecie użyć każdej kaszy, którą lubicie. Polecam!


składniki
1/2 paczki jarmużu
150 g  chorizo
300 g ugotowanej kaszy ( u mnie pęczak)
kilka ząbków czosnku, ile kto lubi
ser do posypania
zioła do przybrania
oliwa z oliwek

przygotowanie
Ugotować kaszę. Przygotować jarmuż. Wrzucić opłukane liście jarmużu na 3 - 4 minuty do wrzątku (można pominąć parzenie). Odsączyć, usunąć grube, łykowate nerwy.  Wysuszyć liście, pokroić w grubsze paski.  Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić chorizo, smażyć na średnim ogniu aż kiełbasa się trochę wytopi. Dodać czosnek i smażyć 30 sekund. Dodać jarmuż, smażyć mieszając aż jarmuż zmięknie, ale nie będzie rozgotowany.  Dodać kaszę, wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania  Skropić oliwą z oliwek i posypać serem. Zapiekać w temperaturze 180 st C aż do czasu aż ser się roztopi. Jeżeli przygotowaliśmy danie wcześniej, wstawiamy do piekarnika na ok 30 minut, żeby dobrze się zagrzało. Można na początku naczynie przykryć folią. Do kaszy podałam sałatkę z kiszonych buraczków. Świetne zestawienie. Smacznego! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam