Jagnięce kotleciki z kością

Kupiłam w Lidlu paczkę jagnięcych kotlecików - 4 malutkie sztuki. Zrobiłam je w sposób najprostszy z możliwych, czyli na grillowej patelni. Kotleciki wyszły bardzo dobre, jedyne zastrzeżenie to fakt, że dużą część  stanowił tłuszcz, który niestety nie do końca przy takiej obróbce się wytapia. Tak więc jagnięcina z kością tym sposobem tak, ale jednak bardzo trzeba uważać na jakość kupowanego mięsa. A bywały w naszym domu inne kotlety, więc wiem, że można.



składniki (na 2 porcje)
4 jagnięce kotleciki z kością 
2 ząbki czosnku, posiekane
2 gałązki rozmarynu, oberwane i posiekane igiełki
oliwa z oliwek
sól, pieprz

przygotowanie
Kotleciki umyć i osuszyć. W miseczce rozmieszać czosnek, sól, pieprz, rozmaryn, dodać oliwę i otoczyć w tej mieszance mięso. Zawinąć miskę z mięsem w folię i wstawić do lodówki, przynajmniej na godzinę. Mocno rozgrzać patelnię grillową. Smażyć kotleciki po ok 4 min z każdej strony (zależny od grubości mięsa)
Podawać z pieczonymi ziemniakami (np z tego przepisu) i sałatą . Smacznego!








2 komentarze:

  1. Kupuje te kotlety dosyć często , ale takich tłusciutkich nie widziałem 😆😆

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I chyba całe szczęście - tłuszczu było w nich tyle samo co mięsa!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary