niedziela, 1 grudnia 2013

Sos majonezowy z ziołami

Zimny sos o wszechstronnym zastosowaniu: dobry do mięs, ryb , warzyw, kanapek  i sałat. Zainspirował mnie przepis z tej strony 



składniki 

1/2 szklanki majonezu , najlepiej domowego
duża porcja posiekanych ziół (pietruszka, szczypiorek, koperek, estragon)
2 niewielkie ogórki konserwowe , lub 6  malutkich korniszonów
1 filet anchois posiekany (opcjonalnie)
łyżka kaparów
sól
pieprz
ew nieco soku  z cytryny
przygotowanie Zioła, korniszony i kapary posiekać, dodać do majonezu. Wszystkie składniki wymieszać , doprawić solą i sokiem z cytryny  do smaku. Jeżeli używamy filecików anchois , muszą być bardzo dobrej jakości.Smacznego!



2 komentarze:

  1. Ja akurat majonezu to nie bardzo, ale mój Mąż to by się takim zajadał, muszę dla niego taki zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja majonez bardzo bardzo! Ale nie oszukujmy się ,najczęściej gotowy, a taki to tylko od czasu do czasu :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam