piątek, 8 listopada 2013

ostre kotleciki jagnięce czyli kofta kebabs

Przepis ze strony Jamie Oliver'a, szybkie i dobre, podane z domowymi tortillami.



Składniki
na kebaby
ok 400 g chudego  mielonego mięsa jagnięcego
parę gałązek świeżego tymianku, listki oderwane
skórka z 1 cytryny, drobno posiekana
ząbek czosnku
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
+ opcjonalnie przyprawy:
1 łyżeczka mielonej kolendry
½ łyżeczki mielonego chilli
1 łyżka zmielonego kminu rzymskiego
do podania
4 placki tortilli (np z tego przepisu)
Parę liści sałaty, opłukanych i osuszonych
oliwa z oliwek, opcjonalnie
sok z cytryny, opcjonalnie
4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
1 świeże czerwone chilli, wypestkowane i drobno posiekane, opcjonalne

przygotowanie
Mięso i pozostałe składniki kotlecików + przyprawy włożyć do miski i dobrze wymieszać.
Podzielić mieszankę na cztery równe części i uformować mokrymi rękoma 4 podłużne kotleciki. Można je, jak podaje w przepisie Jamie Oliver, formować wokół  namoczonego drewnianego patyczka szaszłykowego.  

Grillować  kebaby, obracając, ok 8-10 minut, aż się ładnie przysmażą  i będą upieczone w środku. Odłożyć na bok a na grill położyć tortille i podgrzewać przez 30 sek.
Przenieść tortille na talerze, na każdym placku położyć po parę kawałków sałaty, skropić oliwą z oliwek i ewentualnie sokiem z cytryny, na to położyć mięso, łyżkę jogurtu, Posypać posiekaną chili, można dodać natkę pietruszki lub kolendrę .
Zrobiłam małe kotleciki (zamiast 4 - 8) , tym razem  smażyłam na patelni a nie grillowałam.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam