piątek, 8 listopada 2013

tortille pszenne - przepis na domowe placki

Były mi potrzebne do jagnięciny, natychmiast. Robiłam wcześniej, bardzo smaczne, ale oczywiście nie pamiętałam skąd był przepis. Poszukałam w internecie i wybór padł na przepis ze strony Every Cake You Bake .Tortille wyszły bardzo dobre i poza czasem kiedy ciasto odpoczywało  - bardzo szybkie do zrobienia. Jedna uwaga do przepisu  - na podaną ilość  mleka zużyłam więcej mąki ( ok 800 g a nie 500).Może to kwestia rodzaju mąki, a może należało mleko dodawać do mąki a nie odwrotnie. Tak czy inaczej wyszły bardzo smaczne placki. 
Uwaga dodatkowa  - placki, zimne,prosto z lodówki,  są pyszne z masłem i solą ! 



składniki ( podaję tak jak w przepisie -  na ok 12 placków)
0,5 l mleka
500g mąki pszennej
50 g masła
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia

przygotowanie
Mleko podgrzać z masłem aż masło się rozpuści, dodać sól i proszek, stopniowo, wyrabiając , dodawać mąkę  - ma powstać gładkie, elastyczne i nie klejące się do rąk ciasto ( na tym etapie musiałam dodać sporo mąki żeby uzyskać zamierzony efekt). Uformować kulę , przykryć i odstawić na ok 30 min. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 kawałków i uformować kuleczki ( wyszło mi 16 kulek). Przykryć i odstawić na kolejne pół godziny. Rozgrzać mocno patelnię bez dodatku tłuszczu, kulki rozwałkować na bardzo cienkie placki, podsypując mąką , i smażyć po ok 20 sek z każdej strony. W czasie gdy jeden placek się smaży - wałkować kolejny. Ciasto jest naprawdę miękkie i wałkuje się bez wysiłku - wygodny jest mały wałek. Tortille można przechowywać prze ok 3 dni w lodówce, (przed podaniem wrzucać na gorącą patelnię ) lub zamrozić Po dodaniu dodatkowej mąki wyszło mi 16 placków. 









2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam