środa, 23 października 2013

Confit z kaczki z soczewicą

Przepis z książki Jamie Oliver "Kulinarne wyprawy Jamiego"



składniki
2 marchewki, obrane i drobno pokrojone
2 łodygi selera naciowego,obrane i pokrojone
2 cebule obrane i pokrojone w kostkę 
tłuszcz do smażenia - kaczy lub oliwa
500 g zielonej soczewicy
1 l bulionu warzywnego
1 ziemnak obrany i grubo pokrojony
6 kaczych nóg  confit
200 g młodego szpinaku
sól morska, pieprz
czerwony ocet winny
jogurt naturalny

bukiet ziół:
1 łodyga selera naciowego
pęczek tymianku
pęczek natki pietruszki
liść laurowy
1/2 pora

przygotowanie
pokrojone marchewki, seler naciowy i cebulę poddusić bez rumienienia na tłuszczu przez ok 10 min. aby warzywa zmiękły. Zioła z bukietu związać sznurkiem kuchennym. Do podduszonych warzyw  dorzucić soczewicę , zalać bulionem, wrzucić pokrojone ziemniaki i związany bukiet warzyw. Gotować ok 45 min, mieszając od czasu do czasu. Soczewica powinna wchłonąć prawie cały płyn.
Równocześnie rozgrzać piekarnik do 200 st. Nogi wyciągnąć z tłuszczu, usunąć nadmiar,ułożyć w brytfance i piec na górnej półce piekarnika 20- 30 min.

Parę minut przed końcem gotowania dodać do soczewicy pokrojony szpinak . Na koniec wyciągnąć bukiet ziół a ziemniaki lekko rozgnieść widelcem. Doprawić do smaku oliwą , octem solą i pieprzem.
Udka wyjąć z piekarnika i odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowy ręcznik
Soczewicę ułożyć w miseczkach , dodać po łyżce jogurtu naturalnego, na wierzchu położyć kaczą nogę. 
Razem z nogami można podpiec ziemniaki 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam