Sałatka z bobu, fasolki i ziemniaków

Typowa sałatka z pozostałości warzywnych. Proporcje warzyw dowolne, zależy ile nam czego zostało. Do sosu użyłam tym razem oleju kujawskiego z dodatkiem cytryny i bazylii. Jest znakomity i nadaje sałatce dodatkowego, świeży smaku. Bardzo polecam!


składniki

200 g ugotowanego i obranego bobu
garść żółtej fasolki szparagowej
3 ugotowane ziemniaki
1 czerwona cebula
3-4 zielone części dymki (szczypior) 

sos
1 łyżeczka musztardy Dijon
4 łyżki oleju kujawskiego cytryna bazylia
1 łyżka czerwonego octu winnego
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu

przygotowanie
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Szczypior posiekać. Fasolkę i ziemniaki podzielić na mniejsze kawałki. Warzywa włożyć do miski. Składniki sosu umieścić w słoiku, zakręcić i wymieszać poprzez energiczne potrząsanie. Doprawić jeśli trzeba, do smaku, polać sałatkę, wymieszać. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary