Puszyste bułki z ziemniakami - lipcowa piekarnia

W lipcowej piekarni Amber piekliśmy pyszne bułeczki z dodatkiem ziemniaków. Przepis wybrała dla nas Weronika prowadząca blog – Gotuj zdrowo! Guten Appetit!  Bułeczki są bardzo smaczne, nie tylko w dniu pieczenia. Może to zasługa ziemniaków? 



Puszyste bułeczki z ziemniakami
przepis z bloga Niki – klik!


400 g mąki orkiszowej jasnej
125 ml mleka+25 ml wody
25 g świeżych drożdży
140 g ugotowanych ziemniaków
45 g masła
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli


Ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść widelcem. Drożdże wymieszać z wodą do rozpuszczenia.

Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Ciasto powtórnie zagnieść i podzielić na 10-12 kawałków jednakowej wielkości. Formować bułki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem. Piec w 200`C 20-25 minut, do zrumienienia,
studzić na kratce.
Smacznego! 

Moje uwagi: 
Użyłam drożdży instant (torebeczka 7g) i zmniejszyłam ilość cukru do 1/2 łyżeczki. Ciasto bardzo przyjemne, nie lepiące się do rąk.  Zagniatałam w robocie, następnie przełożyłam do miski do wyrastania. Drugie zagniatanie już ręcznie. Ciasto i bułki wyrastały w piekarniku z włączoną żarówką.




bułki na blogach:

1 komentarz:

  1. Wydaje się że za mało wody lub mleka musiałem dolewać tak na oko do 300ml

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary